BiH
0

U Planinarskom savezu nema mjesta deklariranju po nacionalnoj osnovi

FENA
Planinarski savez Federacije BiH zalaže se za formiranje krovnog saveza koji bi, prema Zakonu o sportu BiH, nastao spajanjem entitetskih saveza, ali se ne slažu s prijedlogom Planinarskog saveza Republike Srpske za statut planinarskog saveza BiH.

Članovi planinarskih društava iz Federacije BiH, na sastanku na Trebeviću, razmatrali su prijedlog Planinarskog saveza Republike Srpske za statut planinarskog saveza BiH i ukazali na njegove nedostatke.

Tako su se sudionici složili da se, posebno u organizaciji poput planinarskog saveza, ne bi smjelo dozvoliti deklariranje po nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Upravo to je predviđeno članom 20. prijedloga statuta koji se odnosi na sastav skupštine i organa krovne organizacije planinara.

Okarakterizirano je to kao vrsta diskriminacije, te istaknuto da je to samim tim i u suprotnosti sa članom 3. istog prijedloga koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kojem osnovu. Stoga, upozoreno je da će doći do istupanja pojedinih planinarskih društava iz Planinarskog saveza F BiH ukoliko prijedlog tog dokumenta bude usvojen u predloženoj varijanti.

Predsjednik Planinarskog saveza FBiH Zijad Deljo pojasnio je da je dosad održano pet sastanaka entitetskih planinarskih društava u vezi s formiranjem krovnog planinarskog saveza, ali da velikih pomaka nema.

Kaže da su prijedlozi Planinarskog saveza FBiH za statut planinarskog saveza BiH više puta odbijani od Planinarskog saveza RS-a i Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Sastanak na Trebeviću iskorišten je i za ukazivanje na važnost bolje koordinacije među savezima i članicama što bi doprinijelo unapređenju i razvoju planinarstva, ali i boljoj iskorištenosti potencijala za razvoj turizma u BiH.

Kao preduvjet za to je označena izgradnja infrastrukture za razvoj nekih disciplina planinarstva poput brdskog biciklizma, popularnog u BiH kao i u drugim državama. Na taj način bi se privukli mladi ljudi u planinarska društva što je označeno bitnim, s obzirom na to da je trenutna starosna struktura u društvima poražavajuća.

S tim u vezi pomoćnik federalnog ministra okoliša i turizma Mladen Rudež apelirao je na članove planinarskih društava da prate konkurse i apliciraju posebno u IPA fondove za projekte poput spomenutih koji podstiču razvoj okoliša.

U dijelu sastanka rezerviranog za važnost edukacije u oblasti planinarstva konstatirano je da je slab odziv kandidata i članica onda kad i postoje uvjeti za edukaciju. Tako je bez obzira na dugogodišnju tradiciju bh. planinarstva, trenutno tek njih 150 ima završenu obuku za spasavaoce, a samo je 17 instruktora specijalističkih aktivnosti.

Na teritoriji BiH trenutno djeluju entitetski planinarski savezi, Planinarski savez Herceg Bosne i pet društava u Distriktu Brčko s oko 9.000 planinara raspoređenih u 130 društava. Neka od društava članovi su u više saveza.