BiH
72

U Pionirskoj dolini skakutava i sretna godišnjica

Klix.ba
Prije tačno godinu u popularni sarajevski RZC Pionirska dolina i zoo vrt stiglo je 13 novih životinja, odnosno četiri nove životinjske vrste.

Najveća radost bila je dolazak dvije ženke valabi klokana koje sada već godinu društvo prave do tada usamljenom mužjaku jedinom preživjelom napad pasa lutalica. Međutim, izgleda da će ova skakutava grupa uskoro postati veća i to za čak dva mladunca, koje mame klokani još uvijek brižno čuvaju u svojim tobolcima.

Tada tužna priča o stradanju valabi klokana u Pionirskoj dolini, prije godinu ponukala je kompaniju Revelique Cosmetics iz Austrije i njihovog distributera Ovnak CM Market iz Viteza da doniraju novčana sredstva kojima je omogućen transport valabi klokana, ali i još tri životinjske vrste i to mare, alpake i guanako. Danas, godinu poslije, ta priča ima zaista radostan i novi početak, jer skupina valabi klokana postaje brojnija, time i nova atrakcija Pionirske doline.

Sada se može reći da je ovaj poklon našem jedinom zoo vrtu bio pun pogodak. Naravno, ovim saradnja između KJKP Park, odnosno RZC Pionirska dolina, kao njegovog sastavnog dijela i pomenutih kompanija nije završena, čak šta više, prema najavama iz Parka uskoro, se kao nastavak, mogu očekivati i nove slične akcije.

"Adaptacija novih životinja, pa sad i njihovi mladunci i to samo nakon godinu daju nam za pravo da itekako budemo zadovoljni rezultatima svoga rada. Sve ljubitelje životinja, prirode, zdravog života ili samo ugodne šetnje u uređenom ambijentu pozivamo da ovog, ali i narednih vikenda, kao i radnih dana posjete Pionirsku dolinu. Za to imaju dobre razloge, a jedan od najvažnijih jeste da požele dobrodošlicu skakutavim mladuncima valabi klokana, ali i zbog poklon iznenađenja koje u saradnji s kompanijama Revelique Cosmetics i Ovnak CM Market za jedan od narednih vikenda pripremamo za naše posjetioce", kazao je Esad Tajić, upravnik RZC Pionirska dolina i zoo vrt.