Slučaj Pelemiš i Perić
0

"U Pilici ubijeno između 115 i 124 osobe"

Sarajevo-x.com
Na suđenju za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je unakrsno ispitalo doktora Ljubišu Simića, koji tvrdi da postoje dokazi da je u Pilici (općina Zvornik) ubijeno između 115 i 124 osobe.

"Ja sam na osnovu prebrojavanja butnih kostiju iz dokumenata koje sam imao na uvid utvdio da postoje dokazi o smrti 115 osoba. Vještak Kešetović je dokazao smrt 124 osobe i ja ne osporavam njegov nalaz", rekao je Simić.

Simić je pozvan na prijedlog Odbrane Slavka Perića, kako bi osporavao tvrdnje vještaka Rifata Kešetovića koji je u aprilu prošle godine, iznoseći nalaz i mišljenje na poziv Optužbe, rekao da je DNK analizom utvrđen identitet 1.051 osobe ubijene u julu 1995. na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Državno tužilaštvo tereti Momira Pelemiša i Slavka Perića, nekadašnje pripadnike komande Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici.

Pelemiš i Perić, prema navodima optužnice, učestvovali su u zajedničkom planu da se iz zaštićene enklave Srebrenica trajno i prisilno premjesti bošnjačko stanovništvo, te u ubistvima više od 1.000 muškaraca na Vojnoj ekonomiji Branjevo i u Domu kulture u selu Pilica (općina Zvornik).

Odgovarajući na unakrsna pitanja Erika Larsona, tužioca Tužilaštva BiH, ovaj doktor neurohirurgije koji je svoj nalaz sačinio kao vještak sudske medicine, kazao je da nije na spisku sudskih vještaka, nije položio specijalistički ispit, te da ranije nije svjedočio ni u jednom predmetu.

Simić je potvrdio da ga nijedna organizacija nije certifikovala kao vještaka sudske medicine, patologije niti vještaka za DNK analizu.

"Ja od 2006. godine radim kao ljekar na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra u Banjoj Luci. Nisam prisustovao ni jednoj ekshumaciji, niti sam radio odbukciju samostalno, nisam radio identifikacije na osnovu DNK analize", rekao je Simić, te se složio sa tužiocem da je "neformalno sticao obrazovanje o DNK analizi".

Ovaj vještak je također potvrdio da radi u nevladinoj organizaciji "Istorijski projekat Srebrenica", ali nije mogao potvrditi da je uloga ove organizacije negiranje genocida u Srebrenici.

"Na to pitanje ne mogu odgovoriti. Ja se bavim medicinskim pitanjima u toj organizaciji", rekao je Simić.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. mart, kada Odbrana planira saslušati novog vještaka.