BiH
0

U petak statusna konferencija u predmetu Mitar Rašević i drugi

FENA
Prva statusna konferencija pred Pretresnim vijećem u predmetu "Mitar Rašević i drugi" bit će održana u petak 23. marta 2007. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Mitar Rašević i Savo Todović optuženi su za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice, Mitar Rašević i Savo Todović su od aprila 1992. do oktobra 1994. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu vojske i policije Republike Srpske, kao i paravojnih formacija, usmjerenom protiv civilnog nesrpskog stanovništva na širem području općine Foča.

Optužnica navodi da su optuženi, zajedno s upravnikom Kazneno-popravnog doma „Foča“, stražarima i drugim osobama, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio zatočenje Muslimana i drugih nesrpskih civila iz Foče i okolnih područja u nehumanim uvjetima u KPD-u „Foča“.

Prema navodima optužnice, Mitar Rašević je kao komandir straže KPD „Foča“ bio zadužen za nadzor nad najmanje 37 zatvorskih stražara i nad njima imao efektivnu kontrolu, dok je Savo Todović, u svojstvu zamjenika upravnika te ustanove, imao ovlaštenja i dužnosti koje pripadaju komadantu logora.

Ovaj predmet je, prema odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 4. septembra 2006. godine, ustupljen na daljnje postupanje vlastima BiH. Optuženi su 3. oktobra 2006. godine prebačeni na teritoriju BiH.