BiH
0

U petak Ramazanski koncert Sarajevske filharmonije

FENA
Ramazanski koncert Sarajevske filharmonije bit će upriličen u petak u Narodnom pozorištu Sarajevo, a bit će izvedeno djelo Aladdinova suita danskog kompozitora Carla Nelsena te svjetska premijera nove verzije "Dino i Ceren" u izvedbi turskog dirigenta Hakana Sensoya.

Dirigent Sensoy kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da ima veliko zadovoljstvo i čast što će biti dio ovog spektakla te da nikada prije nije učestvovao u Ramazanskom koncertu.

Naglasio je da je drugi dio koncerta ustvari orijentalna izvedba s tri tradicionalna turska instrumenta, a to su kemenče, nej i kaknun u kombinaciji sa simfonijskim orkestrom. Dodao je da su ovo djelo dosad izvodili samo s gudačkim orkestrom.

Dirigent Sensoy doktorirao je muzičke nauke i trenutno je profesor violine na Državnom tehničkom univerzitetu u Istanbulu.

Direktorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović najavila je da će koncert biti vrlo interesantan te da je ovo jedan od posljednjih koncerata ove filharmonije za ovu sezonu.

Pokrovitelj ramazanskog koncerta je Turkish Airlines, a partner turski Institut Yunus Emre koji se bavi predstavljanjem turske kulture, jezika i umjetnosti u svijetu.