Parlament BiH
0

U petak nastavak konstitutivne sjednice Predstavničkog doma

FENA
Adnan Bašić
Adnan Bašić
Nastavak konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine najavljen je za petak, 20. maja, u Sarajevu.

Najavio je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu Adnan Bašić, privremeni predsjedavajući ovog najvećeg zakonodavnog tijela Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je da nastavak saziva nakon ponovljenje inicijative Srpske demokratske stranke (SDS), kao jedne od stranaka koja na osnovu prošlogodišnjih oktobarskih izbora u zemlji participira u novom četvorogodišnjem sazivu Predstavničkog doma.

Jedini način da nastavak ne bude održan 20. maja jeste da u međuvremenu većina drugih stranaka pošalju pismenu obavijest u Parlament o tome da se ne slažu s Bašićevim sazivanjem, jer još nema dogovorene parlamentare većine.

Bašić nije uvjeren da će dogovora o parlamentarnoj većini biti i 20. maja, ali, kaže, saziva sjednicu da ne bi bio optužen za nerad Predstavničkog doma.

Nikakve pismene ili usmene naznake o mogućoj parlamentarnoj većini nije dobio ni nakon svog zadnjeg sastanka koji je s predstavnicima stranaka što participiraju u novom sazivu Parlamenta imao prije više mjeseci, ali, kako je izjavio, ne želi da on bude eventualna kolateralna šteta u situaciji kad ni toliko mjeseci od oktobarskih izbora nije završeno konstituiranje Predstavničkog doma.

Njemu je, naime, u ponovljenoj i pisanoj inicijativi SDS-a, koju je potpisao predsjednik te stranke i ujedno poslanik u novom sazivu Mladen Bosić, između ostalog napomenuto: "Kako ste za provođenje procedure konstituisanja i izbor rukovodstva Predstavničkog doma jedino Vi zaduženi, kao privremeni predsjedavajući, očekujemo da u najkraćem roku i ispunite tu dužnost. U suprotnom bi politički faktori koji žele blokadu konstituisanja ove i ostalih institucija na nivou BiH, mogli Vašu privremenu funkciju zloupotrijebiti za svoje ciljeve".

Bašić je, kaže, ulogu privremenog predsjedavajućeg u najvišem zakonodavnom tijelu BiH smatrao velikom čašću, ali sada se osjeća nelagodno jer je prošlo mnogo vremena od izbora, a BiH nema novu zakonodavnu vlast dok brojni zakoni i mnoge obaveze čekaju Parlament.

Konstituiranje novog saziva Predstavničkog doma otpočelo je nedugo nakon oktobarskih izbora u zemlji, kada su novoizabrani poslanici položili zakletvu, ali od tada se ni nakon više pokušaja nije desilo ništa značajno u pogledu okončanja konstituirajućeg procesa.

Ako se na sjednicu koju je Bašić najavio za 20. maj odazovu poslanici, trebalo bi da proces konstituiranja bude završen izborom novog rukovodstva Predstavničkog doma, za šta je potreban dogovor o parlamentarnoj većini, kao i komisije za izbor Vijeća ministara BiH.