BiH
0

U petak izjašnjenje o krivnji u predmetu Mirko Todorović i drugi

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Mirka Todorovića i Miloša Radića zakazano je za petak 6. jula. Optuženi su za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice Mirko Todorović i Miloš Radić su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), 20. maja 1992. godine u selu Borkovac kod Bratunca u grupi, zajedno sa još četiri pripadnika VRS, napali pucanjem iz pušaka 14 civila bošnjačke nacionalnosti koji su se skrivali u napuštenom kamenolomu nedaleko od sela Borkovac.

Optužnica navodi da su pripadnici spomenute grupe vojnika VRS-a uhapsili ove civile te da su ih navodno poveli u koloni prema selu. Prema navodima optužnice neko je iz grupe pripadnika VRS-a, hicem iz vatrenog oružja, usmrtio jednog civila nakon čega su navodno i ostali članovi grupe pristupili mučenju uhapšenih civila i oduzimanju njihovog novca i dragocjenosti.

Članovi grupe napadača su, prema navodima optužnice, ove civile odveli do obližnjeg potoka i tom prilikom ubili sedam civila, saopćeno je danas iz Suda BiH.