BiH
0

U petak dogovor oko daljne realizacije isplata naknada demobiliziranim braniteljima

FENA
Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo i federalni premijer Nedžad Branković u petak 6. juna u 11 održat će sastanak sa premijerima kantona i predsjedavajućima skupština kantona kako bi se dogovorili oko daljne realizacije isplata naknada demobiliziranim braniteljima.

To je dogovoreno u Sarajevu na današnjem sastanku predstavnika Upravnog odbora federalnog Saveza demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. i zvaničnika izvršne vlasti Federacije na kojem je razgovarano o realizaciji zaključaka vanredne Skupštine ovog saveza od 2. juna u Sarajevu, potvrdio je Feni Mehmed Šišić, predsjednik Saveza.

Skupština je tada dala rok od pet radnih dana odgovornima da nađu način za isplatu naknada koje demobiliziranim braniteljima zakonski pripadaju mjesečno u vrijeme dok su nezaposleni, a nisu isplaćene još od marta u većini kantona u Federaciji.

"Mi i dalje stojimo sa našim zahtjevima da je ponedjeljak zadnji dan da se riješi isplata naknada za demobilisane borce. Bez obzira na ove ishode koji su planirani, dok ne dobiju ljudi pare, mi ipak idemo sa našim javnim protestima", kazao je Šišić.

Današnjem sastanku prisustvovali su članovi radne grupe, tri dopredsjednika Saveza, predsjednik Saveza i predsjednik Skupštine Saveza, te potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, premijer FBiH Nedžad Branković i savjetnik ministra za boračka pitanja Halil Polimac.

Na vanrednoj Skupštini Saveza demobiliziranih branitelja zaključeno je i da će 17. juna, za kada je najavljivana sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, u 12.05 sati borci početi proteste ispred zgrada Federalne vlade i Parlamenta ako odgovorni u međuvremenu u postavljenom petodnevnom roku ne nađu rješenje za isplatu zakasnjelih naknada.

Ukoliko dođe do protesta, bit će zatražena smjena predsjednice Federacije Borjane Krišto, potpredsjednika Mirsada Kebe, federalnog dopremijera i ujedno ministra finansija Vjekoslava Bevande, kao i federalnih ministara za boračka pitanja te za rad i socijalnu politiku Zahida Crnkića i Perice Jelečevića, zaključeno je također na vanrednoj skupštini boračkog saveza 2. juna.