BiH
25

U Pelagićevu ugroženo više od 50 domaćinstava

SRNA
(Foto: SRNA)
U opštini Pelagićevo, u kojoj je jutros proglašeno vanredno stanje zbog poplava, situacija je sve teža, ugroženo je više od 50 domaćinstava, iz korita su se izlile sve rječice, kanali i jezero Lipovica, a nivo vode stalno raste, rekao je načelnik opštine Simo Stakić.

On je dodao da su ekipe Civilne zaštite od juče na terenu, kao i da su prekinute putne komunikacije od centra opštine prema mjesnim zajednicama.

Prema njegovim riječima, najugroženija područja su Četnica, Starčevići, Kovandžići i Ćendići.

On kaže da je osnovni problem voda za piće, ali da pripadnici vatrogasne službe dostavljaju vodu ugroženom stanovništvu, te napomenuo da je snabdijevanje električnom energijom uredno.

"Ovo je daleko veća razmjera poplave nego što se desilo prije desetak dana, kada smo takođe imali velike štete od poplava. Više od 50 domaćinstava je moralo da iseli stoku, a pojedini su morali iseliti i stvari iz prizemlja svojih kuća, dok je voda zahvatila više od 1.000 hektara poljoprivrednih površina", naveo je Stakić.

Prema ocjenama stručnjaka, zbog obilnih padavina, usjevi su u katastrofalnom stanju, posebno pšenica. "U kontaktu smo sa predstavnicima opštine Gradačac u vezi eventualnog puštanja vode sa brane na jezeru u Gradačcu, jer bi to imale katastrofalne posljedice za našu opštinu", rekao je Stakić.

Putevi prema mjesnim zajednicama su u prekidu, dok je regionalni put Pelagićevo - Gradačac za sada prohodan i u centru Pelagićeva odvija se jednom kolovoznom trakom.