BiH
0

U parlamentu FBiH prihvaćene vladine mjere za "Krivaju"

FENA
U današnjem nastavku šeste redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu većinom glasova su prihvaćene mjere koje je predložila Federalna vlada za rješavanje teškog stanja u Industrijskom preduzeću "Krivaja" iz Zavidovića, nekadašnjem gigantu drvne industrije čiji se opstanak stavlja u znak jednakosti s razvojem cijelog zavidovićkog kraja.

U predloženim mjerama, sublimiranim u četiri cjeline, Vlada u osnovi najavljuje sve potrebne aktivnosti, pa i budžetsku podršku iz tekućih rezervi, kako bi u «Krivaji» i njenim pogonima tekla proizvodnja. Prioritetna podrška bit će na osiguranju osnovnih sirovina - šumske oblovine, rezervnih dijelova, repromaterijala, energije i dr. Najavljene su i mjere koje treba da doprinesu maksimalnom nadzoru nad imovinom preduzeća, naročito u vremenu započetog procesa privatizacije.

Putem Agencije za privatizaciju Vlada će djelovati na potpunom i temeljitom završetku programa privatizacije «Krivaje», objavljenog javnim tenderom te modela dopunjenog prema prijedlogu ekspertnog tima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, najavljeno je.

Programom privatizacije «Krivaje» zacrtano je rješavanje potraživanja radnika na osnovu zarađenih, a neisplaćenih plaća i zaostalih plaća prema Općem kolektivnom ugovoru, navela je Vlada u ovom materijalu. Programom privatizacije, kroz aneks koji se odnosi na socijalni paket, rješavat će se socijalna pitanja i položaj radnika, navedeno je također.

U ovom Vladinom materijalu koji je potpisao federalni ministar energrije, rudarstva i industrije Vahid Hećo načelno stoji opredjeljenje Vlade da u svom programu rada za razdoblje 2007. i 2007./2010. godina osigura brži razvoj privredne oblasti šumarstva i drvne industrije, oslonjen na domaće sirovinske, ljudske i infrastrukturne resurse te tradiciju proizvodnje, a posebno na razvoj prerađivačkog finalnog sektora u koji spada «Krivaja».

Od ove privredne grane se očekuju znatno veći prihodi i otvaranje novih radnih mjesta, navedeno je.

Vlada će i dalje informirati Predstavnički dom Parlamenta FBiH o izvršenim mjerama i planiranim aktivnostima, ograničenjima u rješavanju poslovne i socijalne problematike zavidovićke kompanije te o definiranju potrebnih aktivnosti, stoji također u ovom materijalu.

Za ovakav prijedlog Vladinih mjera danas su se u Predstavničkom domu izjasnila 52 poslnika, 17 je bilo protiv, a osam uzdržano. Ovi rezultati postignuti su u pojedinačnom izjašnjavanju poslanika prozivkom nakon što u prethodnom općem izjašnjavanju svih poslanika odjednom Vladine mjere nisu dobile većinsku podršku, pa je poslanički Klub Stranke za BiH izrazio sumnju u rezultate tog glasanja i zatražio ponavljanje glasanja.

Prije Vladinih mjera, na glasanje su ponuđene mjere koje je za "Krivaju" predložio poslanički Klub Socijaldemokratske partije BiH, inicijator parlamentarne rasprave o zavidovoćkoj kompaniji, ali mjere nisu dobile većinsku podršku. Poslanik SDP-a Alija Behmen negodovao je što nije ispoštovana preporuka Parlamenta da Vlada i predlagač ove tačke dnevnog reda, SDP, usaglase zajedničke zaključke o "Krivaji" i nazvao to nekorektnim ponašanjem Federalne vlade.

Vladine mjere, dodao je Behmen, ne daju suštinu za 'liječenje' «Krivajinih» problema i njenih 2.300 radnika. Vlada insistira na dosljednoj privatizaciji preduzeća, dodao je Behmen i prije glasanja zamolio poslanike da obrate pažnju na mjere koje je predlagao SDP.

"Po raspisanom tenderu za privatizaciju, Vlada FBiH ne smije odobriti privatizaciju samo onih tehno-ekonomskih cjelina koje mogu profitabilno poslovati i s malim obrtom kapitala jer bi se time zbrinuo samo manji dio radnika od sadašnjih 2.300, dok bi ostale tehno-ekonomske cjeline išle pod stečaj, tako da bi veliki dio radnika bio nezbrinut i s neizmirenim obavezama prema njima (plate od 12 do 16 mjeseci i dr.)", mišljenje je poslaničkog Kluba SDP-a.

Svaka privatizacija, prema daljim navodima ove stranke, mora sadržavati socijalni paket za ukupan broj trenutno zaposlenih radnika, odnosno aneksom ugovoru o privatizaciji trebalo bi napraviti poseban socijalni aneks kojim će se riješiti sva otvorena pitanja položaja radnika u «Krivaji" .

U cilju postizanja efektivnije privatizacije, a s obzirom na strukturu kapitala (100 posto državni), Vlada FBiH treba interventno da djeluje s 10 miliona KM iz budžetske rezerve i na taj način djelimično izmiri obaveze prema plaćama, a posebno poveća likvidnost "Krivaje" i time utiče na povećanje stepena korištenja kapaciteta, koji je sada oko 30 posto, odnosno time obezbijedi kontinuiranu proizvodnju.

Ova interventna sredstva vratila bi se Federaciji BiH kroz uspješniju privatizaciju, predlagao je bez uspjeha poslanički Klub SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.