BiH
0

U Parlamentu FBiH nije prihvaćen Izvještaj Komisije za koncesije

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Izvještaj o prošlogodišnjm radu Federalne komisije za koncesije nije podržan većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Rasprava o radu tog regulatornog tijela okončana je na sjednici ovog doma 17. novembra, kada su poslanici, uz brojne primjedbe, odgodili glasanje za danas.

Diskutanti, uglavnom iz opozicije, ali i iz Stranke za BiH kao predstavnice parlamentarne većine, tada su konstatirali na osnovu pokazatelja iz izvještaja da u Federaciji vlada pravi haos u oblasti dodjele koncesija i procijenili da je zbog nenaplaćivanja koncesionih usluga, odnosno zbog "nelegalnog korišćenja prirodnih dobara u Federaciji" entitetski budžet uskraćen godišnje za oko 200 miliona KM, koliko iznosi jedna tranša zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda. Gubitak je možda i 300 miliona, a možda i više, rečeno je na zasjedanju 17. novembra, dok je poslanik koalicije BOSS-SDU Muhamed Moranjkić ustvrdio da ova "pljačka nacionalnog blaga košta Federaciju dnevno i tri miliona KM, odnosno milijardu i sto miliona godišnje".

Odredbe aktuelnog federalnog zakona o koncesijama ostaju mrtvo slovo na papiru, a postojanje Komisije za koncesije gubi smisao, rekla je poslanica Socijaldemokratske partije Suada Hadžović, koja zagovara pokretanje sudske zaštite zbog nelegalnog korišćenja prirodnih dobara od općeg značaja, a to znači i zbog dodjele koncesija bez tendera, kako je rekla.

Poslanici su uglavnom optužili Vladu FBiH, odnosno resorna ministarstva da nemaju mehanizme kojima bi osujetili značajne godišnje gubitke u federalnom budžetu u ovoj oblasti. Kao značajan nedostatak u tom smislu naveli su da Federacija još nema zakona o javnim dobrima koji bi regulirao zaštitu prirodnog blaga.

Smatraju i da se neregularnosti dešavaju i zbog nepostojanja federalnog prostornog plana te cjelovite politike o dodjeli koncesija.

Nakon polemika o tome ko je kriv za ovo stanje, Vlada ili Komisija kao nezavisno federalno regulatorno tijelo, Ante Čolak, poslanik koalicije Hrvatskog zajedništva, kazao je: "Jedni od najodgovornijih smo mi u Federalnom parlamentu".

Čolak je dodao da je dobar dio članova sadašnjeg saziva Predstavničkog doma bio i u prethodnom mandatu, kada su zagovornici uzalud ukazivali na potrebu donošenja zakona o javnim dobrima.

Uprkos ovakvim stavovima, na današnjoj sjednici većinom glasova nisu odobrene mjere koje je predlagao poslanički Klub SBiH za ublažavanje posljedica loše politike u oblasti dodjele koncesija, kako je rečeno.

SBiH je bezuspješno predlagao da se Komisija za koncesije pobrine za raskid ugovora s privrednim društvima koja u svojoj djelatnosti već koriste prirodna bogatstva i da zakonskim putem treba naplatiti obaveze za korišćenje ugovorom definiranih koncesija.

Nakon okončanja ove tačke dnevnog reda, sjednica Predstavničkog doma nastavljena je danas raspravom o radu preduzeća telekom operatera u Federaciji i o radu svih javnih preduzeća kojima upravlja Federalna vlada.

U tom momentu je, na vijest o smrti Joze Križanovića, minutom šutnje odata počast ovom nekadašnjem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i članu državnog parlamenta.

Sjednica je u toku.