BiH
44

U Parlamentima BiH i FBiH uskoro nacrt zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju

FENA
Demokratska inicijativa za Evropu i partner Ministarstva pravde FBiH, Centar za odgovornu demokratiju Luna - Inicijativa za zaštitu uzbunjivača u BiH, zajednički rade na izradi nacrta zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama.

"Nevladina organizacija Centar za odgovornu demokratiju koja vodi proces zakonske zaštite uposlenika - odnosno uzbunjivači koji prijave korupciju radi na dva nivoa zakonsku inicijativu, jednu u bh. parlamentu s Parlamentarnom grupom, i drugu u saradnji s Federalnim ministarstvom pravde gdje je formirana radna grupa za izradu zakona", kazao je u izjavi Agenciji Fena Bojan Bajić, koordinator Inicijative za zaštitu uzbunjivača u BiH, nevladina organizacija Centar za odgovornu demokratiju.

Naglasio je da u budućnosti očekuju i učešće Republike Srpske u ovom projektu.

U Vitezu je u petak upriličen konsultativni sastanak između državnog i federalnog nivoa, na kojem su razmijenjene informacije i iskustva o usaglavašanju modela zakona koji bi trebao u naredni mjesec-dva da ide u parlamentarnu proceduru i na bh. nivou i na nivou Federacije BiH.

"Očekujemo da se stvar pokrene i u RS-u s mrtve tačke", kaže Bajić.

Kazao je da će sljedeće sedmice pokušati da organiziraju sastanak u Banjoj Luci, i da razgovaraju o mogućnosti da se pokrene inicijativa za izradu zakona u RS-u.

Bajić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je vladin sektor i s bh. i federalnog nivoa dao podršku izradi ovog zakona.

"Svi nam u ovom trenutku daju podršku i učestvuju i s državnog nivao ali i Vlada FBiH i Ministarstvo pravde FBiH je vrlo aktivno na izradi modela zakona. Mislimo da je ovo jedan lijep primjer saradnje između vladinih i nevladinih organizacija", ističe Bajić.

"Očekujemo u radnim grupama da za mjesec dana imamo model zakona i rješenja koja će štititi uposlenike. Nakon izrade modela zakona očekujemo da u naredna dva-tri mjeseca on ide u proceduru, zavisno o kom nivou se radi", kazao je Bajić.

Centar za odgovornu demokratiju Luna u strateškom periodu 2009. - 2014., i ima za cilj da uredi zakonodavnopravni okvir za zaštitu uposlenika koji prijave korupciju u svom radnom okruženju, kao i da informiše, edukuje i ujedini uposlenike protiv odmazde koja uslijedi nakon prijave korupcije ili drugih kršenja zakona i zloupotreba položaja na štetu općeg dobra.