Zapažen nastup
0

U Parizu predstavljeno i nagrađeno 11 bh. inovacija

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Svih 11 bh. inovacija nagrađeno je na sinoć završenom 110. pariskom salonu inovacija Concours Lépine, saopćeno je danas iz Asocijacije inovatora BiH.

Jednu od glavnih nagrada dobio je 15-godišnjak iz Belgije, a srebrenu medalju dobili su njegovi vršnjaci iz Bihaća.

Naime, jednu od tri glavne nagrade dobio je 15-godišnji školarac iz Belgije Célestin de Wergifosse za „generator zelene energije“, koji neisrpnu i neškodljivu energiju sunca i vjetra pretvara u prijeko potrebnu naizmjeničnu struju od 220 V i 3 kW.

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Bihaća Adnan Babić, Almin Ćemalović i Sanel Sipić dobili su srebrnu medalju za "programirani elektronski semafor", koji na optimalan način omogućava protok vozila i bezopasan prelazak pješaka na raskrsnicama, danju i noću.

Bronzanu medalju dobio je i njihov stariji sugrađanin Ljubomir Samardžija, za "polietilenske kesice", u kojima se može dostaviti 15-ak puta više mlijeka nego u uobičajenim kesama, od 1 litra.

Transportna zapremina smanjena je tako što se u kesice sipa mlijeko u prahu, a voda se dosipa na odredištu, obično u područjima zahvaćenim elementarnim katastrofama.

Dvije zlatne medalje dodijeljene su objema bh. inovacijama koje koriste snagu vjetra i vode. Zdravko Bosnić, iz Banje Luke, predstavio je "vodenu turbinu", čija je osovina za 23 stepena zakošena po vertikali, što znači da je za isti ugao zakočen i rotor u odnosu na površinu vode.

Na taj način, više od polovine rotora stalno je pod pogonom vodenog toka, čime se dostiže stepen iskorišćenja 10-ak puta veći od uobičajenih vodenih turbina.

Autor druge "turbine" je Enes Hodžić, iz Sarajeva, a ovu turbinu može pokretati vjetar, voda, a mogu istovremeno raditi i kombinovano.

Konstrukcijski, dva para lopatica šire se od osovine pod uglovima 90 stepeni, a takvih parova lopatica može se nanizati na osovinu više ili manje, u zavisnosti od snage pogonskog medija.

Osim bihaćkog trija mladih, srebrene medalje dobili su i Prijedorčanin Ejub Karadžić, za "sobni prečistač zraka" i Nedžib Murtić, iz Kiseljaka, za "točak koji se vrti bez trenja", na osovini s magnetima suprotnog pola u odnosu na one na točku.

Amir Kadrić i porodični dvojac Muhamed i Senad Tafro, svi iz Sarajeva, dobili su bronzane medalje. Prvi za saobraćajni znak koji upozorava na opasne krivine, druga dvojica za oscilirajući cilindar za motore s unutrašnjim sagorijevanjem.

Medalje Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata dobili su i Borko Babalj, iz Trebinja (vješalica za odjeću, na koju se može objesiti pet puta više predmeta nego na postojeće vješalice), Drago Kontić, iz Banje Luke (grijač automobliskog vjetrobrana) i Muhamed Semiz, iz Sarajeva.

Dodjeli priznanja prisustvovali su i Almir Šahović, ambasador BiH u Francuskoj i Admir Zećo, savjetnik u Ambasadi BiH u Parizu.