BiH
10

U Parizu posljednje ročište po zahtjevu za izručenje Šušnjara

FENA
Pred Žalbenim sudom u Parizu 13. aprila bit će održano posljednje ročište po zahtjevu za ekstradiciju Radomira Šušnjara, kojeg je Sud BiH uputio francuskim vlastima zbog sumnje da je počinio zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata u BiH.

Radomir Šušnjar je uhapšen u Parizu 4. aprila 2014. godine, od kada traje procedura oko njegove identifikacije, s obzirom na to da je tamo živio pod drugim imenom, te ekstradicije.

Udruženje "Žena-žrtva rata", čiji će predstavnici prisustvovati posljednjem ročištu po zahtjevu za ekstradiciju, navodi da je Šušnjar, prema relevantnim dokazima, učestvovao u zločinima počinjenim u Višegradu, posebno 13. i 14. juna 1992. godine, kada je više od 60 bosanskih muslimana uhapšeno i zatvoreno u objekt u ulici Pionirska u Višegradu.

"To su pretežno bile žene, starije osobe i djeca, među kojima i jedna beba stara dva dana. Grupa srpskih paravojnih snaga pod vodstvom Milana Lukića, koji je kasnije osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kao i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora, bacili su u objekt zapaljive bombe, a prije toga su zakovali svaki mogući pristup objektu. Neke od žrtava koje su pokušale pobjeći, bile su ubijene. Svi ostali su stradali u živoj lomači, osim osam preživjelih", podsjeća u saopćenju Udruženja "Žena-žrtva rata".

Navode da je čovjek koji je optužen da je zakovao vrata i pokrenuo požar upravo Radomir Šušnjar. BiH je zatražila njegovu ekstradiciju zbog zločina protiv čovječnosti, ali tužilaštvo Žalbenog suda Pariza u dosadašnjoj proceduri je bilo protiv takve kvalifikacije.

Ono je smatralo da se, budući da su radnje počinjene prije stupanja na snagu francuskog zakona o zločinima protiv čovječnosti iz 1994. godine, ekstradicija treba provoditi pod uglom općeg nacionalnog prava.

"U međunarodnom pravu, to se zove zločini protiv čovječnosti i oni su nezastarivi, bilo kakav da je datum u pitanju po francuskom pravu. Danas nam prijeti nekažnjivost ukoliko Francuska bude smatrala da nije vezana ovom obavezom i ako analizira ove monstruozne zločine, počinjene u vrijeme rata, kao obična djela općeg nacionalnog prava, koji zastarijevaju u roku od 10 godina", upozoravaju iz ovog udruženja.

Poručuju da su sa svim relevantnim činjenicama upoznali francuske vlasti putem otvorenog protesnog pisma francuskom predsjedniku i dobili odgovor da francuske vlasti s pažnjom prate ovaj slučaj.