BiH
0

U ovoj godini se završava konstrukcija školskog objekta na Aneksu

Klix.ba
Izgradnja osnovne škole u naselju Aneks odvija se predviđenom dinamikom, a u toku je postavljanje oplate i armature za betoniranje preostalih zidova i dijelova ploče na tlu nižeg i višeg nivoa, čime će biti završena prva ploča na objektu.

Izgradnja škole na Aneksu, uz dogradnju škole u Dobroševićima, jedan je od najznačajnijih projekata Općine Novi Grad u oblasti obrazovanja, koja je započeta u prošloj godini. Do sada su radnici građevinske firme Unigradnja uradili oko 90 posto posla predviđenog prvom fazom projekta.

Nekoliko mjeseci radilo se izmještanje lokalnog puta i dijela instalacija, te izgradnja velikog potpornog zida, čija je izgradnja bila neophodna radi stabilizacije terena, a nakon čega je započeta gradnja temelja za novi školski objekat.

Vrijednost projekta, kojeg zajednički finansiraju Kanton Sarajevo i općine Novi Grad Sarajevo i Novo Sarajevo iznosi oko 3,5 miliona KM. Do sada je u izgradnju škole utrošeno oko milion maraka, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Za nastavak radova Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 400. 000 konvertibilnih maraka, dok je Kantona Sarajevo planirao 550. 000 KM, a Općina Novo Sarajevo 250. 000 KM, što je ukupno 1. 200. 000 konvertibilnih maraka. Planirano je da u ovoj godini bude završena konstrukcija objekta.

Realizacijom ovog višemilionskog projekta, riješit će se dugogodišnji problem stanovnika Aneksa i okolnih naselja, čija djeca svakodnevno pješače do škole i po nekoliko kilometara saobraćajnicom koja nema trotoar.