BiH
0

U ovoj godini će u BiH biti useljeno 200, a u narednoj 1.400 povratničkih domova

FENA
Menadžerski tim Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u BiH danas je u Sarajevu prezentirao pomake na planu realizacije Regionalnog stambenog programa predstavnicima donatora i partnerskih organizacija, koje su predvodili šef odeljenja Generalnog direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Nicola Bertolini i šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH Massimo Mina.

Prezentacijama postignutih rezultata prethodio je sastanak sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac te predstavnicima entitetskih i vlade Distrikta Brčko BiH na kojem je istaknut značaj Regionalnog stambenog programa kojim su predviđena stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava, odnosno oko 74.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ukupna vrijednost Programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se na BiH odnosi oko 200 miliona KM.

Ministrica Borovac je naglasila kako bi sve to bilo neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih EU kao najvećeg donatora, te SAD, UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Dosad je BiH odobreno oko 80 miliona KM kroz četiri potprojekta u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje oko 1.870 porodica u više od 70 gradova i općina širom BiH. Izgradnja je u toku, a naredne sedmice planirano je i svečano uručenje ključeva novoizgrađenih i obnovljenih kuća u Olovu.

Do kraja ove godine bit će useljeno još 200 porodica, a u narednoj godini više od 1.400. Riječ je o povratku izbjeglica iz BiH koje borave u susjednim državama, te povratku odnosno lokalnoj integraciji interno raseljenih osoba u BiH.

Ministrica Borovac je navela da pored mjerljivih pomaka koji su učinjeni u posljednjem periodu, postoji i svijest i o izazovima koji stoje pred BiH na planu uspješnog okončanja ovog programa od kojeg će ovisiti i konačni rezultat provedbe Aneksa VII Dejtonskog sporazuma.

Posebnu zahvalnost je izrazila na nedavno odobrenom grantu podrške u visini od 700.000 eura, dodajući kako je za uspješno okončanje ovog programa neophodna dodatna podrška i finansijska ali i u smislu ubrzanja procesa verifikacije korisnika, naročito onih koje se provode u susjednim zemljama, prije svega Republici Hrvatskoj koja treba izvršiti provjeru oko 3.500 izbjelica iz BiH da li ispunjavaju uvjete za ostvarivanje pomoći kroz ovaj program.

"Poseban izazov predstavlja to što stvarne potrebe za provođenje Aneksa VII i dalje daleko premašuju raspoložive mogućnosti čak i ovog najvećeg poratnog donatorskog programa, koji je ujedno i posljednja inicijativa međunarodne zajednice te vrste u regionu. Zajedničko rješavanje ovog problema vodi nas ka jačanju dobrosusjedskih odnosa, vraćanju povjerenja, ekonomskom snaženju, odnosno ka ostvarenju prioritetnog cilja - većoj stabilnosti i sigurnosti u regionu čija budućnost je unutar EU", navela je Borovac.

Borovac i Bertolini su istaknuli zajednički stav kako je pored stanogradnje za održiv povratak neophodno osigurati ne samo putnu i komunalnu infrastrukturu, nego i uvjete za zapošljavanje, školovanje, pružanje zdravstvene zaštite i drugo kako objekti povratnika ne bi ostali pusti, a time ovaj program obesmišljen, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.