BiH
0

U Osmangaziju gradit će se Sebilj kao Baščaršijski

FENA
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Mustafa Resić i načelnik Općine Osmangazi Bursa iz Turske Recep Altepe potpisali su danas Povelju o prijateljstvu ove dvije općine. Zbog vidne sličnosti između dvije općine, odlučeno je da će se u Osmangaziju izgraditi Sebilj kao naš baščaršijski.

U kreiranju Povelje i aktivnosti koje su dovele do njenog potpisivanja učestvovali su članovi općinskih vijeća dviju općina te ambasador Republike Turske u BiH Bulent Tulun koji je istakao kako Osmangazi i Stari Grad zaslužuju ovaj svečani čin zbog stvari koje su im zajedničke.

"Ove dvije općine dijele historiju i običaje a saradnja će se posebno razvijati na prijateljskom i ekonomskom planu", kazao je ambasador Tulun.

Načelnici općina potpisnica su kazali kako je ova Povelja nastavak tradicionalno dobrih odnosa između BiH i Turske te da će se u okviru svojih nadležnosti zalagati za stvaranje još čvršćih veza između dvije zemlje.

Bursa i Sarajevo, rečeno je danas prilikom potpisivanja Povelje, imaju mnogo zajedničkih karakteristika: historija, kultura, običaji. Kako bi ta sličnost bila očitija te kao simbol vječnog prijateljstva između općina Osmangazi i Stari Grad, načelnik Altepe najavio je gradnju sebilja u središtu ove turske općine.

"Za izgradnju sebilja u Osmangaziju koristit ćemo projekt Sebilja na Baščaršiji", najavio je Altepe te primio od Resića nacrte za izgradnju.

Delegacija Općine Osmangazi u Sarajevu boravi od 14. augusta, a u toku posjeta koji će zvanično biti završen sutra, obišli su historijske lokacije na području Sarajeva te vezirski grad Travnik.