BiH
0

U općini Trnovo prioritet sanacija puteva

FENA
U cilju poboljšavanja uvjeta života u općini Trnovo prioritet je izgradnja i rekonstrukcija lokalnih, regionalnih i magistralnih puteva, kazao je u izjavi za Fenu načelnik Trnova Ibro Berilo.

Govoreći o projektima u 2012. godini Berilo je najavio izgradnju kružne zaobilaznice Donja Grkavica - Babin Do, kako bi u zimskom periodu bilo riješeno zakrčenje saobraćaja na olimpijskoj planini. Planirani su i radovi na glavnoj saobraćajnici od ulaza do izlaza na Babin Do.

Prema riječima načelnika planirana je i rekonstrukcija puteva Gareš - Delijaš, Trnovo - Igman - Bjelašnica te Igman - Sinanovići, a nastavit će se i rekonstrukcija lokalnih puteva.

Pojasnio je da se u ovoj općini rekonstrukcija lokalnih puteva radi na osnovu Odluke Općinskog vijeća Trnovo tako što građani prikupe jedan dio sredstava, a općina i Kantonalna direkcija za ceste ostatak potrebnog novca.

Takva praksa bit će nastavljena i ubuduće, jer je upravo tim načinom asfaltirano preko 50 posto lokalnih puteva u općini Trnovo koja ukupno ima oko 150 km lokalnih, regionalnih i magistralnih puteva.

U 2012. godini bit će nastavljen rad na rješavanju vodosnabdijevanja i snabdijevanja električnom energijom budući da, zahvaljujući projektima u prethodnim godinama, općina nije imala problema s električnom energijom u vrijeme trajanja prirodne nesreće.

Načelnik najavljuje i ulaganje u zimski centar Bjelašnica-Igman i u narednom periodu kako bi posjetioci imali što kvalitetnije uvjete za skijanje i boravak na olimpijskim planinama. Tako je planirano poboljšanje kvaliteta vertikalnog transporta, a cilj je i dići skijalište na 1.600 metara nadmorske visine.

"U planu je i rješavanje pitanja vodosnabdijevanja dvije planine kako s tehničkom, komunalnom, vodom tako i s vodom za piće. Taj projekt je veliki i potrebno je oko 7,5 miliona KM, ali njegova realizacija počet će već ove godine te je planirano da cjelokupan bude završen krajem 2013. godine", naglašava Berilo.

Načelnik je također istaknuo da općina Trnovo ima kvalitetne vodne resurse za hidroenergiju te veliki potencijal za proizvodnju vjetroenergije kroz vjetroparkove. Studija koja je rađena na području Bijele i Crne Rijeke pokazala je da se može izgraditi osam protočnih centrala, a postoji neograničena mogućnost korištenja vjetroparkova.

"Iskorištavanjem tih potencijala općina Trnovo bi prvi put u historiji svog postojanja imala šanse da postane samostalno ekonomski održiva te da ne zavisi od pomoći viših nivoa vlasti", kazao je Berilo i izrazio nadu da će u budućnosti postojati podrška za veća ulaganja u toj oblasti.

Općina Trnovo se nalazi oko 30 km jugostočno od Sarajeva oivičena vijencem kojeg čine planine Igman, Bjelašnica, Treskavica i Jahorina. Na području općine živi oko 2.524 stanovnika u 56 naseljenih mjesta sela i zaseoka. Sva sela i naselja su mrežom lokalnih puteva povezana s glavnim saobraćajnim pravcem M-18.