BiH
3

U Općini Centar ugostili predstavnike Roma

FENA
Povodom 8. aprila - Svjetskog dana Roma predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić ugostio je danas u Općini Centar predstavnike Roma s područja te općine koje su predvodili predsjednik Udruženja građana Roma "Naša budućnost" Bajro Beganović te Dervo Sejdić.

U delegaciji koja je danas ugostila Rome bili su i dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević, vijećnici Zora Ostojić, Dževad Topić i Suvad Kerla, te savjetnici Mustafa Resić i Adil Katica.

Ajnadžić je radostan zbog današnjeg susreta, upriličenog uz Svjetski dan Roma. Svjestan je da u njihovoj zajednici postoje problemi kao i u cijeloj državi BiH, ali i smatra da se uz međusobnu toleranciju i saradnju može realizovati mnogo projekata.

Izdvojio je projekt izgradnje sedam stambenih jedinica za Rome na Gorici, koji će, kako se nada, biti realizovan uskoro.

"Kao nekadašnji komandant 1. korpusa Armije RBiH posebno čestitam njihov dan Romima pripadnicima naše armije, koji su dali veliki doprinos u odbrani ovog grada i države Bosne i Hercegovine", kazao je Ajnadžić.

Predstavnici Roma zahvalili su za dosadašnju podršku koju Općina Centar pruža toj populaciji posebno u rješavanju stambenih problema i ukazali da i drugi treba da se povedu za primjerom te općine.

Bajro Beganović prisjetio se začetka obilježavanja Dana Roma i podsjetio da je u aprilu 1971. godine u Londonu, u organizaciji romskih intelektualaca (među kojima su Rajko Đurić, Ramiz Demireli i Dragoslav Hasković), održan prvi Svjetski kongres Roma na kojem su usvojene odluke o zvaničnoj romskoj zastavi i službenoj himni, te prihvaćen službeni naziv "Rom".

"U čast održavanja tog kongresa u svijetu se 8. april obilježava kao Svjetski dan Roma", rekao je Beganović.

Savjetnik načelnika Dževada Bećirevića Mustafa Resić kazao je da Općina Centar može biti ponosna na činjenicu da radi sve što je u njenoj moći na stambenom zbrinjavanju domicilne romske populacije.

"Želimo biti prva općina u BiH koja će realizovati pomenuti projekt. Apelujem i na kantonalni nivo vlasti da omoguće javnim preduzećima zapošljavanje određenog broja Roma na sezonskim poslovima. Vi ste najrasprostranjeniji narod na planeti Zemlji i budite ponosni na vašu kulturu", kazao je Resić.