BiH
0

U Općini Centar održan sastanak načelnika gradskih općina

FENA
U okviru redovne saradnje gradskih općina Sarajeva, u Općini Centar je danas održan sastanak načelnika četiri sarajevske općine.

Načelnici općina: Centar Dževad Bećirević, Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Novi Grad Semir Efendić razmatrali su više pitanja od vitalnog značaja za funkcionisanje općina i koja su u interesu svih građana, kao što su raspodjela javnih prihoda, Zakon o principima lokalne samouprave, efikasnije rješavanje problema pasa lutalica, dimnjačarska djelatnost i drugo, saopćeno je iz Općine Centar.

Vezano za donošenje kantonalnog Zakona o lokalnoj samoupravi, načelnici četiri sarajevske općine imaju jedinstven stav koji će u okviru javne rasprave o Prijedlogu tog zakona uputiti Skupštini Kantona odnosno nadležnom Ministarstvu pravde i uprave.

Pri tome je naglašeno da kod razgraničenja nadležnosti između općina, Grada i Kantona treba općinama u Kantonu Sarajevu vratiti njihove nadležnosti kao što to imaju ostale općine u Federaciji.

Zaključeno je da se održe sastanci resornih predstavnika iz četiri gradske općine koji će formulisati zajedničke amandmane na Prijedlog Zakona o lokalnoj samoupravi u KS, kao i zajedničke stavove kad je u pitanju donošenje kantonalnog Zakona o raspodjeli javnih prihoda.

I na ovom, kao i prethodnom sastanku načelnika sarajevskih općina, bilo je riječi o problemu prisustva velikog broja pasa lutalica na gradskim ulicama.

Načelnici su podržali sve mjere i aktivnosti koje poduzimaju općine i druge institucije da se taj problem ublaži.

Data je i podrška odluci Općine Stari Grad da se psi lutalice smjeste u azil u Hreši. Imajući u vidu da, uprkos dosadašnjim naporima i značajnim finansijskim sredstvima, problem pasa lutalica nije adekvatno riješen, gradske općine traže izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kako bi se on učinio provedivim, pri čemu treba koristiti dobra iskustva evropskih zemalja.

Načelnici gradskih općina su ponovo istakli neophodnost jedinstvenog pravnog regulisanja dimnjačarske djelatnosti u svim općinama KS tako što će ova značajna oblast biti uvrštena u kantonalni Zakon o komunalnim djelatnostima.

Sljedeći sastanak načelnika gradskih općina bit će održan za mjesec dana u Općini Novo Sarajevo.