BiH
7

U općini Cazin pokrenuto 90 klizišta, ugroženo 20 stambenih objekata

Klix.ba
Odron u Ostrošcu (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
U do sada nezapaćenim poplavama na području općine stanje je kritično i vrlo teško. Na destine kuća je ušla voda ima i poplavljenih popratnih objekata i putnih komunikacija.

Prema podacima Službe za civilnu zaštitu, u Cazinu je evidentirano 90 klizišta, od kojih je aktivno 40. Pod stalnim prismotrom timova Civilne zaštite je 20 stambenih objekata, dok ostala klizišta ugrožavaju saobraćajnice, izvorišta pitke vode i poljoprivredna zemljišta.

Podsjećamo da je stanje alarmantno, atrenutno je najteže na području Tržca i Tržačke Raštela gdje se izlila rijeka Korana.

Zbog klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4.2 Ostrožac- Cazin. Sobraćaj je preusmjeren preko Prošića i Brekovice. U mjestu Huremagići na istom magistralnom putu je otežano odvijanje sobraćaja zbog nanosa pijeska sa okolnih puteva.

Na desetine kuća je ušla voda u prateće objekte i prizemlja. Najteže je bilo iza ponoći, a do nekih naselja se ne može doći.

Poplavljeno je veći broj stambenih i poslovnih objekata u Tršcu, a stanovnici su tokom cijele noći bili budni i pokušavali sačuvati i spasiti svoje domove.