BiH
0

U okviru drugog projekta podrške zapošljavanju dosad pružena podrška za oko 4.000 korisnika

FENA
U okviru Drugog projekta podrške zapošljavanju (SESP), čiji je rok za zatvaranje Federalna vlada produžila do 30. septembra 2009. godine, usluge posredovanja pri zapošljavanju dosad su pružene za skoro 4.000 korisnika.

Cilj ovog projekta je da pruži usluge zapošljavanja za procijenjenih 6.700 najugroženijih i teško zapošljivih nezaposlenih osoba u FBiH koji imaju preko 45 godina starosti.

Projekt pokazuje mogućnost zapošljavanja ove ciljane grupe sredstvima od 2.763 KM prosječno po korisniku, koja su duplo manja od aktuelnih iznosa stimulacije u programima koje provode službe za zapošljavanje.

Dosad su, kako navodi Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, ostvareni pozitivni rezultati u implementaciji ovog projekta. Osim zapošljavanja spomenute kategorije nezaposlenih, ostvareni su rezultati i u pogledu institucionalne reforme zapošljavanja u FBiH.

Potreba da se okončaju ove reformske aktivnosti koje su u toku, bio je osnovni razlog što je Federalna vlada donijela odluku o produženju roka zatvaranja SESP projekta.

Ovim projektom se uvode i standardi ISO 9001; 2000 u Federalni zavod, kao i kantonalne službe za zapošljavanje, te se stvara okvir za djelovanje privatnih agencija kao posrednika u zapošljavanju.

Također, usvojen je Pravilnik za vođenje osnovnih evidencija u oblasti zapošljavanja, a u toku je ECDL obuka osoblja službi za zapošljavanje.

Reformske aktivnosti koje treba ostvariti uključuju i razvoj propisa za oslobađanje službi za zapošljavanje tereta administracije zdravstvenog osiguranja, kao i izradu zakonskih akata koji će omogućiti rad privatnih posrednika pri zapošljavanju.

Aktivnosti u okviru ovog projekta Svjetske banke su od vitalnog značaja za reformu sistema posredovanja pri zapošljavanju, što će biti obrazloženo i u zahtjevu Svjetskoj banci za produženje roka njegovog završetka.

Utrošena sredstva u okviru ovog projekta (sredinom jula) iznose 5,9 miliona američkih dolara, što predstavlja polovinu od ukupnog iznosa kredita za BiH.

U Federaciji BiH je od ukupno osam miliona dolara kredita dosad ugovoreno pet miliona.