BiH
0

U okviru dosadašnjih faza deminiranja očišćeno 2,7 miliona metara kvadratnih površine

FENA
U okviru dosadašnjih faza Programa deminiranja, koji finansiraju Delegacija Evropske komisije i Vlada Federacije BiH, od mina je očišćeno 2,7 miliona metara kvadratnih površine.

Izvršeno je čišćenje stambenih i privrednih objekata povratnika, škola, domova zdravlja, rezervoara za vodu, puteva, mostova i niza drugih objekata.

Kroz rad timova za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) uklonjeno je i uništeno između ostalog više od 220.000 komada različitog NUS-a, 17.867 protivpješadijskih i 2.789 protivtenkovskih mina, te oko 50 tona raznog eksploziva.

Pružena je i podrška provedbi operacije “Žetva” i pritom realizirano više od 19.000 prijava pojedinačnog NUS-a.

Federalna vlada je na svojoj posljednjoj sjednici prihvatila Informaciju Federalne uprave civilne zaštite o implementaciji osme faze Programa deminiranja, te pripremama za sljedeću, devetu fazu.

U osmoj fazi za ove je namjene predviđeno učešće Evropske komisije u iznosu od 330 hiljada KM, dok bi učešće Vlade FBiH trebalo iznositi 1,95 miliona KM.

Kako bi ova faza trebalo biti okončana 16. januara 2007. godine, već se vrše pripreme za devetu fazu koja će biti finansirana bez učešća Delegacije Evropske komisije koja se povlači iz tog programa.

Predviđeno je da u nastavku programa deminiranja za period 2007-2010. godina Vlada FBiH snosi glavninu troškova, dok bi kantoni plaćali doprinose za uposlenike s područja svog kantona, u šta spada i njihov beneficirani staž. Od 2010. godine bi sve troškove svojih deminerskih timova plaćali kantoni.

Vlada je zaključila da u budžetu za 2007. godinu za ove namjene treba osigurati oko šest miliona KM.

Prema službenim podacima BH MAC-a, ukupna sumnjiva površina procijenjena je na 2.089 kilometara kvadratnih, što je oko četiri posto površine BiH, a evidentirano je 18.600 zapisnika o minskim poljima na više od 10.000 lokacija.