Briselski forum
0

U okviru debate o Zapadnom Balkanu posebna pažnja će biti posvećena BiH

SRNA
Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy
Na debati o Zapadnom Balkanu, koja će biti održana u nedjelju u okviru Briselskog foruma, posebna pažnja biće posvećena BiH nakon oktobarskih izbora, odnosno problemima sa formiranjem vlasti, te ekonomskim teškoćama i njihovom uticaju na budućnost evropskih integracija, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Teme, koje će obuhvatiti debata o Zapadnom Balkanu, odnosiće se na međunarodnu podršku i pomoć zemljama regiona na putu evroatlantskih integracija, regionalnu saradnju, dijalog između Beograda i Prištine, kao i na dinamiku reformskih procesa u procesu priključenja EU.

Na panelu "Približavanje Balkana Evropskoj uniji" učestvovaće predsjednik Srbije Boris Tadić, crnogorski premijer Igor Lukšić, dok se predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ovaj put nije odazvao pozivu. 

Šesti Briselski forum, koji organizuje nevladina organizacija "Maršalov fond", juče su otvorili belgijski premijer Yves Leterm i predsjednik Vijeća Evrope Herman Van Rompuy, a skupu su se obratili i visoka predstavnica za inostranu i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, kao i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. 

Teme ovogodišnjeg foruma fokusirane su na Sjevernu Afriku i arapske ustanke, štetu i obnovu Japana, krizu Evrozone, Kinu i njeno odnedavno interesovanje za istočnu i centralu Evropu, modernizaciju Rusije i ulogu energenata fosilnog porijekla u budućnosti, raketni štit, te Tursku i Balkan.

Ove godine forumu prisustvuje 450 učesnika iz domena političkog, privrednog, akademskog i medijskog života, među kojima su najviši funkcioneri SAD, Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske banke i predsjednici i premijeri brojnih država.

Briselski forum je sastanak na visokom nivou američkih i evropskih zvaničnika, čija je svrha uspostavljanje kontakata, razmjena informacija i vođstvo strateške debate u pitanjima ekonomije, politike i odbrane.