BiH
0

U oktobru temperature iznad višegodišnjeg prosjeka

FENA
Prema statističkim pokazateljima u Bosni i Hercegovini srednja temperatura u oktobru bi trebala da bude iznad višegodišnjeg prosjeka, kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Prosječna temperatura u Sarajevu u oktobru će biti 10,4 stepena, u Mostaru 15,3, Banjoj Luci 10,8, u Tuzli 10,6, u Bihaću 11,3 stepena, kazao je Zulum.

"Količine padavina koje se očekuju u oktobru bi trebale da budu nešto ispod višegodišnjeg prosjeka. Prosječna količina padavina u oktobru u Sarajevu iznosi 77 litara po metru kvadratnom, u Mostaru 151, Bihaću 109, Tuzli 56 litara po metru kvadratnom", rekao je Zulum.

Prema ovim pokazateljima, kako je kazao, prva polovica mjeseca bi trebala da bude nešto toplija u odnosu na višegodišnji prosjek, dok temperature koje bi trebale da budu u granicama višegodišnjeg prosjeka očekuju se u trećoj dekadi. U trećoj dekadi oktobra se očekuju i najveće količine padavina.

Septembar je bio u granicama ili nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, dok su količine padavina bile u granicama ili nešto iznad višegodišnjeg prosjeka, u zavisnosti koji dio BiH se posmatra.

Što se tiče Sarajeva prosječna temperatura zraka iznosila je 15,6 stepeni, maksimalna od 28,8 zabilježena je 8. septembra, a minimalna 3,7 stepeni 18. septembra. Ukupna količina padavina u glavnom gradu BiH je iznosila 77 litara po metru kvadratnom.

"Tokom jučerašnjeg dana na području BiH registrirane su nove padavine. Najveća količina padavina izmjerena je u Mostaru i iznosila je 101 litar po metru kvadratnom, u Nevesinju 66, Bihaću 49, a na području Sarajeva sedam litara po metru kvadratnom", kazao je Zulum.