BiH
11

U oktobru sjednica Parlamenta FBiH, Hrvati neće dozvoliti preglasavanje

Piše: Er. M.
Ilustracija
Ilustracija
Nakon više od dva mjeseca neodržavanja sjednica, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH trebao bi zasjedati 11. oktobra.

Predsjednik Kulba HDZ-a BiH Jozo Bagarić kazao je za Klix.ba kako je ranije dogovoreno da sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH bude održana 11. oktobra.

"Očekujem u narednoj sedmici da se pošalju pozivi ili za kolegij Zastupničkog doma ili za održavanje sjednice", rekao je Bagarić.

Podsjećamo, HDZ BiH tražio je odgađanje sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nakon što je postala učestala praksa preglasavanja HDZ-a BiH od koalicionih partnera iz reda SDA i SBB-a.

Bagarića smo pitali da li su konačno uspjeli postići dogovor sa SDA i SBB-om, a koji će rezultirati usaglašenim stavom vezanim za Zakon o braniteljima i Zakon o šumama o kojima ranije nije bilo jedinstva unutar koalicije.

"O tim temama razgovarali su predsjednici stranaka, što je rezultiralo dogovorom da sve teme moraju biti ozbiljno razmotrene i da se mora pronaći zajedničko rješenje. Očekujem da već na prvom kolegiju i u praksi vidimo da li će taj dogovor funkcionisati. Vrijeme je da kosntruktivnije odrađujemo posao unutar koalicije", rekao je Bagarić.

Na kraju zaključuje kako HDZ BiH ostaje pri ranijim stavovima da se neće dopustiti preglasavanje hrvatskih zastupnika u entitetskom organu zakonodavne vlasti.

"To treba biti korektan odnos sa puno više povjerenja i uvažavanja. To i jeste smisao koalicije. Ako ćemo mi od tačke do tačke različito istupati onda to nema nikakvog smisla", kazao je Bagarić.