BiH
0

U OHR-u počeli pregovori o Mostaru

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U sjedištu OHR-a u Sarajevu danas su nastavljeni pregovori političkih stranaka o pitanju izmjene Statuta Grada Mostara kojim predsjedava visoki predstavnik Valentin Inzko.

OHR već nekoliko mjeseci intenzivno radi na rješenju pitanja Mostara radi implementacije presude Ustavnog suda BiH te je kreirana i platforma o kojoj bi na današnjem sastanku trebali razgovarati politički predstavnici i predstavnici OHR-a.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK-a Aner Žuljević kazao je danas novinarima prije početka sastanka da su politički predstavnici od OHR-a dobili dokument koji sadrži drugačiji princip pregovaranja, odnosno pokušaj dogovora o funkcionalnosti gradskih područja.

"SDP je od početka govorio da je prvo potrebno dogovoriti suštinu funkcioniranja Grada Mostara, a potom razgovarati o izbornim pitanjima", kazao je.

Mostarski gradski odbor SDA najavio je danas da neće učestvovati na sastanku u Sarajevu što je za Žuljevića nerazumljivo ponašanje, te je naglasio da cijeli proces u kojem SDA radikalizira situaciju neodgovoran, jer se lažno predstavlja da štiti bošnjačke interse, a zapravo štiti svoje pozicije

"Ovaj sastanak je faličan bez njih, s obzirom na parlamentarnu snagu koju imaju u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, ali će oni definitivno biti odgovorni za sve što se u budućnosti bude dešavalo kada je u pitanju zaustavljanje procesa u lokalnoj samoupravi Mostara", rekao je.

Predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar Armin Aličić je prije sastanka kazao da je prihvatljivo rješenje za Mostar ono koje se dogovori, a ne ono koje se nametne.

Dodao je i da će se SDA uključiti u razgove korak po korak da bi se došlo do konačnog rješenja.

Glavni sekretar Hrvatske stranke Prava Petar Milić ističe da OHR treba riješiti pitanje Mostara kada je već sve „zakuhao“, ili oni koji imaju većinu u oba parlamenta i na državnom i na federalnom nivou dok je sve ostalo gubljenje vremena.

Predsjednik Narodne strake Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović je kazao novinarima da je za njih prihvaljivo rješenje da Mostar ima tri ili četiri višenacionalne izborne jedinice i da se na taj način i gradi Gradsko vijeće.

"Onaj ko ne želi učestvovati u pregovorima treba biti isključen iz izbornog procesa, jer nijedna stranka nema pravo opstruirati ove pregovore", smatra Ivanković Lijanović.

Kako je FENA ranije saznala, platforma predstavlja formiranje nekoliko multietničkih izbornih jednica koje su istovremeno i gradska područija koja se protežu preko Neretve, a OHR je predvidio da centralna zona neće biti izborna jedinica već će glasači iz ove zone biti uključeni u jednu od multietničkih izbornih jedinica.