BiH
0

U Odžaku nastavljeni razgovori Tihića i Čovića

FENA
Sulejman Tihić i Dragan Čović
Sulejman Tihić i Dragan Čović
U Odžaku su jutros nastavljeni razgovori izalanstva SDABiH i HDZ-a BiH, koje predvode predsjednici tih stranaka Sulejman Tihića i Dragan Čović

Oni su se jučer poslije podne sastali u Odžaku i započeli razgovore o pitanjima značajnim za funkcioniranje vlasti na svim nivoima u BiH i pripremi za najavljeni sastanak lidera šest vladajućih bosanskohercegovačkih stranaka u Banjoj Luci.

U Odžaku se razgovara o pitanju vojne imovine, presude Međunarodnog suda pravde, obrazovanju, ekonomskim problemima u Federaciji i BiH i na nižim razinama vlasti, međustranačkoj suradnji, gradu Mostaru i drugim pitanjima.

U jučerašnjem obraćanju novinarima Tihića i Čovića kazano je da je jedna od najznačajnih tema bila rješavanje problema grada Mostara.

Obojica stranačkih čelnika slažu se da je rješenje tog problema blizu, a dogovoreno je da se gradski odbori dviju stranaka sastanu s drugim političkim strankama i dogovore adekvatno rješenje.

"Vrijeme je da se problemi koji pritišću BiH konačno riješe i uklone politički pritisci s Vijeća ministara, a do lokalnih izbora zapuhat će novi vjetrovi. BiH treba biti na putu europskih integracija. Ne trebamo rješavati pitanja prošlosti, nego budućnosti, a prošlost ostavimo profesionalnicma koji se njome bave", kazao je Čović.

Na sastanku u Odžaku su i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, a u izaslanstvu HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, Borjana Krišto i Marinko Čavara.