BiH
0

U obračunu kriminalaca jedna osoba poginula, dvije ranjene

NINA
Isa Karpuzi, rođen 1963. u Kičevu, Republika Makedonija, s prebivalištem u Zvorniku, smrtno je stradao, dok su Mensuda Đerić, rođena 1944. u Rudom, nastanjena u Sarajevu, i Denis Dizdarević, rođen 1988. u Sarajevu, ranjeni u pucnjavi koja se dogodila u ponedjeljak u Sarajevu, u tramvaju koji se iz smjera Skenderije kretao prema Vijećnici.

Prema riječima Magbula Škore, glasnogovornika MUP-a Kantona Sarajevo, u tramvaju je Admir Bekto, rođen 1976. u Sarajevu, upotrijebio vatreno oružje, tačnije pištolj, pri čemu je došlo do ranjavanja triju osoba, od kojih su dvije prebačene u bolnicu, a treća je, nakon što joj je ukazana liječnička pomoć, podlegla na licu mjesta.

"Nakon upotrebe vatrenog oružja on se dao u bijeg u smjeru Alipašine ulice. Službenici policije izvršili su pokrivanje šire lokacije i lišili ga slobode. Na mostu kog Higijenskog zavoda ta osoba je bacila pištolj koji je i nađen na licu mjesta", kazao je Škoro.

Nakon lišavanja slobode Admir Bekto je predan u Odjel za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubistva. Prema neslužbenim informacijama, on je liječeni psihički bolesnik koji je proglašen neuračunljivim.

Prema izjavama očevidaca, Admir Bekto je u punom tramvaju ispalio sedam metaka, a prema riječima glasnogovornika MUP-a radilo se o dva hica. Kako je stradali Karpuzi odranije poznat policiji, pretpostavlja se da se i ovoga puta radi o neraščišćenim računima između njega i Bekte. Osobe koje su ozlijeđene zadobile su prostrijelne rane u predjelu desne potkoljenice, s tim da je Mensuda Đerić zadobila teže, a Denis Dizdarević lakše tjelesne ozljede.

Oni su zbrinuti u Centru urgentne medicine bolnice Koševo i nalaze se izvan životne opasnosti. Uviđaj na licu mjesta obavili su tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i službenici policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju cijelog događaja.