BiH
0

U NSRS-u ponovo tvrdnje o višemilionskoj krađi struje u RS

FENA
Tvrdnje o, navodnoj, višemilionskoj "krađi“ električne energije u Republici Srpskoj ponovo su iznesene na večerašnjoj sjednici Narodne skupštine RS (NSRS) tokom rasprave o Prijedlogu strategije energetike za period do 2030. godine.

Poslanik PDP-a Slavko Vučurević izvinio se građanjima, iz reda socijalnih kategorija, kojima se, kako kaže, isključuje struja zbog neplaćenih 200 ili 250 maraka, dok se to ne dešava za one koji duguju desetine hiljada maraka.

Također, ponovo je izrazio sumnju da se "organizirano štite oni koji kradu struju", na šta je reagirao šef Kluba poslanika SNSD-a Željko Mirjanić uputivši Vučurevića da, ukoliko ima za to dokaze, dostavi ih nadležnim institucijama.

Vučurević je, međutim, još jednom ponovio tvrdnju da se godišnje u 'Elektro-Krajini' "ukrade električne električne u iznosu od oko 10 miliona maraka“, te da i pored tih njegovih ranije javno iznesenih tvrdnji nije reagiralo ni Specijalno tužilaštvo RS-a ni druge institucije.

Obrazlažući prijedlog strategije, resorni ministar Željko Kovačević kaže da je energetika označena kao najvažniji resurs razvoja tog entiteta u narednih 18 godina te da su predviđena ulaganja od 11,5 milijardi KM.

Inače, ovaj dokument, koji su večeras razmatrali poslanici Narodne skupštine RS-a, već dvije godine je u parlamentranoj proceduri.

Naime, zbog propusta predlagača da dokument u roku od šest mjeseci, nakon usvajanja u formi nacrta, predloži u konačnoj formi, dva puta se razmatra skoro isti tekst strategije energetike.

Resorni ministar Željko Kovačević ipak tvrdi da je izrada strategije energetike plaćena samo jednom, Energetskom institutu "Hrvoje Požar“ iz Hrvatske, u iznosu od pola miliona maraka.

Tokom današnjeg rada poslanici su bez već rasprave razmotrili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o raseljenim osobama, povratnicima i izbjeglicama u RS.

Poslanici su po hitnom postupku razmatrali i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o privatizaciji poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža, a koji je izazvao sumnje opozicije u moguće zloupotrebe jer će se ovi objekti moći otkupiti obveznicama RS-a za naknadu nematerijalne štete nastale od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine.

Razmatrano je i nekoliko zakona iz ekonomske oblasti, među kojima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, pri čemu je PDP ukazala da su stranke pozicije nedavno odbile isti takav zakon, koji su oni predlagali.

Izmjene zakona definiraju umanjenje poreske osnovice za vrijednost ulaganja u opremu za vlastite proizvodne djelatnosti.

Skupština RS-a zasjedanje nastavlja i sutra.