BiH
0

U NSRS-u i danas međusobne poslaničke optužbe

FENA
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o informaciji o kupovini narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS-a nastavljena je danas u Banjoj Luci.

I danas, kao i tokom sinoćnjeg rada, nastavljene su međusobne poslaničke optužbe van tačke dnevnog reda.

Ni intervencije potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Senada Bratića da se poslanička rasprava vrati u okvire zadate rasprave, nije dala rezultata, jer su poslanici nastavili s međustranačkim optužbama ko je šta radio u proteklom periodu.

Ovo skupštinsko zasjedanje sazvano je na prijedlog opozicionih poslanika, koji tvrde da audiosnimak dokazuje da je aktuelna Vlada RS-a formirana na najvećem obliku korupcije - kupovini poslanika u RS-u.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić podnio je prije šest mjeseci prijavu Specijalnom tužilaštvu RS-a protiv Željke Cvijanović i N.N. osoba zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo davanja, odnosno primanja mita prilikom sastavljana skupštinske većine u RS-u, ali je istraga u vezi s ovim predmetom obustavljena.

To tužilaštvo je istovremeno obustavilo i dalju istragu u vezi s portalom Klix.ba koji je prvi objavio audiosnimak na kojem navodno Cvijanović govori o kupovini poslanika u RS-u.

U SNSD-u sada insistiraju da se ipak utvrdi ko je, kako smatraju, prisluškivao entitetsku premijerku, što je jedno od najtežih krivičnih djela.

Iz Specijalnog tužilaštva RS-a su naveli da nema dokaza o "kupovini“ poslanika, odnosno o krivičnim djelima davanja i primanja mita, i da je donesena naredba o neprovođenju istrage u ovom slučaju te da je obustavljena istraga i po prijavi koju je premijerka Željka Cvijanović podnijela protiv nepoznatog počinioca ili više njih zbog krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.