BiH
24

U NSRS održana komemorativna sjednica u povodu smrti Sulejmana Tihića

Anadolija
U povodu smrti Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, u Narodnoj skupštini RS održana je komemorativna sjednica kojoj su prisustvovali brojni predstavnici političkog i javnog života ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

"Sulejman Tihić je bio dobar čovjek, uzoran otac, suprug i djed i veoma odgovoran i sposoban političar. Predsjednik Tihić dao je nemjerljiv doprinos procesima reintegracije BiH, pomirenja i obnove povjerenja među narodima narušenog agresijom na BiH, te izgradnji institucija BiH", kazao je u obraćanju prisutnima potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović.

Dodao je da će Tihića svi pamtiti po pregalačkoj borbi i radu za prava prognanih i raseljenih i drugih žrtava rata na teritoriji cijele BiH, posebno za područje entiteta RS.

"Zauvjek će ostati u sjećanju njegovi hrabri i beskompromisni istupi u parlamentu entiteta RS, kada se vodila oštra borba za uklanjanje političkih i sigurnosnih barijera u realizaciji Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Sadiković.

Uz podsjećanje da je u svojoj političkoj karijeri Tihić kao poslanik SDA, a potom i potpredsjednik Narodne skupštine RS, djelovao u ovom bh. entitetu potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić kazao je da se dugo nakon njegove smrti u političkom životu neće pojaviti neko ko će imati toliki stepen političke tolerancije i razumijevanja.

"Izgubili smo veliku podršku u našem radu, ali i ovaj komemorativni skup je dokaz da ćemo njegovim putem nastaviti da kročimo u ovom entitetu", istakao je Salkić.

Momir Malić, predsjedavajući Vijeća Naroda RS istakao je da će Tihića zauvjek pamtiti kao "čovjeka koji se za svoje političke stavove časno borio i bez uvrede drugih. Ostat će mi, kao čovjek, u najljepšem sjećanju", dodao je Malić, javlja Anadolu Agency.