GDS
0

U novu školsku godinu bez segregacije

Sarajevo-x.com
Skoro pet godina nakon što je 3. novembra 2004. godine Ustavni sud FBiH na osnovu zahtjeva kluba hrvatskih poslanika Skupštine SBK za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa donio odluku da je Zakon o osnovnom obrazovanju tog kantona ustavan i na taj način proglasio neustavnim funkcioniranje "dvije škole pod jednim krovom" kao primjer segregacije djece po nacionalnoj osnovi, federalni poslanici će tek sada diskutirati o ovoj pojavi, podsjećaju iz GDS-a.

Radna grupa oformljena na nivou države Bosne i Hercegovine sa zadatkom da analizira pojavu "dvije škole pod jednim krovom" dostavila je prije godišnjih odmora Parlamentu Federacije vlastito zapažanje o broju i vrstama takvih škola u ovom entitetu. Navela je da u Hercegovini i srednjoj Bosni ima devet školskih objekata u kojima, praktično, djeluje 18 škola, ne računajući više primjera da jedna škola kao zaseban pravni subjekt ima i istojezične područne odjele drugih škola ili da su iste školske zgrade dom za osnovnu i srednju školu na jednom jeziku, na primjer, a istovremeno i za područna odjeljenja osnovnih škola drugog jezika.

U materijalu su podaci iz Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i o tome da je u Zeničko-dobojskom došlo do administrativnog objedinjavanja dotadašnjih "dviju škola pod jednim krovom", ali ne i do formiranja multietničnih odjeljenja u njima.

"Prema nekim drugim podacima ukupno ima 54 ovakve škole, dok aktuelna vlast problem minimizira na 'samo 34 škole', što je apsolutno neprihvatljivo, jer bi i jedan jedini takav primjer trebalo tretirati prema zakonima", ističu u saopštenju za javnost iz GDS-a. "Kako je u Federaciji segment obrazovanja u kantonalnoj nadležnosti, tako se vodi politika preporuka i prebacivanja odgovornosti, pa je preporučeno da kantoni osiguraju svim školarcima mogućnost kvalitetnog obrazovanja 'u integriranim multikulturalnim školama' i mogućnost da budu 'oslobođeni političkih, vjerskih, kulturnih i drugih predrasuda i diskriminacije'."

"S obzirom na to da i Ustav BiH sadrži sve značajne međunarodne i evropske konvencije o ljudskim pravima i pravima djece, krajnje je vrijeme da se sankcioniraju odgovorni za neustavno i protuustvano djelovanje i nakon presuda ustavnih sudova na svim nivoima", poručuju iz GDS-a te upozoravaju: "Iako svi javno govore o segregaciji, niko još nije odgovarao."