BiH
94

U Novom Gradu održan sastanak o učestalim napadima pasa

FENA
Semir Efendić
Semir Efendić
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao je danas hitan sastanak s predstavnicima 'Murai – komerc d.o.o.' iz Vogošće, preduzećem s kojim sve općine pa i Novi Grad imaju potpisan ugovor o sufinansiranju iznajmljivanja objekata za napuštene i izgubljene životinje u Prači. Trenutni prioritet je rješavanje problema s psima lutalicama na Dobrinji, Čengić Vili, odnosno u Gradačkoj ulici i na područuju Sokolja u neposrednoj blizini mjesne škole.

"Zaključak današnjeg razgovora je da Civilna zaštita Općine izađe na teren i pokuša izolirati mjesta na kojima sulocirani čopori pasa lutalica. Zatim, da se Općina preko Kantonalnog komunalnlog preduzeća uključi u rješavanje problema s kontejnerima za smeće iz kojih se psi lutalce hrane. I na koncu, da do marta mjeseca iduće godine 'Murai' u azil zbrine 100 pasa lutalica sa područja Općine Novi Grad", istakao je Efendić.

Isto tako, na hitan način će biti zbrinuto 25 pasa lutalica koji predstavljaju posebnu opasnost za građane Novog Grada.

S tim u vezi, dogovoreno je da već u subotu na lice mjesta u Sokolju izađu ekipe Civilne zaštite Općine i 'Muraia' kako bi riješili problem.

Iduće sedmice bit će riješeni i najopasniji slučajevi na Dobrinji i Čengić Vili.

Jedan od prijedloga sa sastanka je i da se psi lutalice sa teritorija Novog Grada obilježe, kako bi se moglo pratiti njihovo kretanje te da se provede kontrola stvarno steriliziranih pasa, u odnosu na broj pasa za koje je uplaćena sterilizacija.

"Uz niz mjera koje smo danas pokrenuli, kao i svakodnevno praćenje situacije na terenu, preko Saveza općina i gradova u Federaciji BiH pokrenut ću inicijativu za izmjenu Zakona kojim je regulirana ova oblast, a zbog kojeg već godinama ispaštaju građani", zaključio je Efendić.

Od urbanih dijelova Grada Sarajeva na kojem je, prema provedenim analizama oko 11.680 pasa lutalica, najveći broj njih se nalazi na teritoriji Općine Novi Grad.

Samo po ovoj osnovi, u svrhu zaštite građana i životinja Općina Novi Grad izdvaja iz budžeta oko 100.000 KM, saopćeno je iz Općine Novi Grad.