BiH
0

U novembru počinje gradnja prve dionice "Sarajevske obilaznice"

FENA
U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas su potpisani Ugovor za izvođenje radova i Ugovor za nadzor gradnje prve dionice (LOT 1) "Sarajevske obilaznice" Jošanica – Butila u dužini 5,5 kilometara.

Ugovor za izvođenju radova uime Javnog preduzeća Direkcije cesta FBiH je potpisao direktor Ljubo Pravdić, a uime ugovarača poslova, Slovenija cesta Ivan Zidar.

Vrijednost ugovorenih radova je 56.722.163 eura, odnosno 110.938.909 KM, dok je početak izgradnje planiran za novembar, a završetak 2010. godine.

Nail Šećkanović, federalni ministar prometa i komunikacija, je najavio da se u naredna dva do tri mjeseca može očekivati i završetak osam km duge dionice u pravcu Kaknja, dogovor o izgradnji još devet km autoputa i naplata cestarine na izgrađenom dijelu autoceste na koridoru 5-C.

Šećkaniović je također istaknuo da se za ostatak izgradnje zaobilaznice od Sarajeva do Mostara do sada prijavilo 14 kompanija i da je Vlada FBiH formirala komisiju koja treba da razmotri ponude za ovaj tender.

Nadzor gradnje na prvoj dionici Sarajevske zaobilaznice vršit će kompanije DDC iz Ljubljane, Divel iz Sarajeva i Zavod za saobraćaj Sarajevo, a vrijednost ugovorenih radova za nadzor je 1.918.449 eura, odnosno 3.752.161 KM.