Vidljivi golim okom
2

U noći sa četvrtka na petak najspektakularnija kiša meteora u godini

Piše: N. J.
U noći sa četvrtka na petak očekuje nas najspektakularnija i najduža kiša meteora u godini.

Svake vedre noći moguće je posmatrati prelijetanje nekog meteora preko neba. Ova pojava nastaje prodorom malih čestica međuplanetarne materije u atmosferu Zemlje. Njihovim sagorijevanjem nastaje pojava koju u narodu nazivaju zvijezde padalice, nebeske krijesnice i slično.

No, postoje periodi kada je učestalost meteora znatno veća. Tada se naša planeta susreće sa pravom rijekom čestica različitih dimenzija i masa. "Sredinom decembra Zemlja će se susresti sa meteorskim potokom Geminida, koji su naziv dobili prema sazviježđu Blizanaca (Gemini), u kojem se nalazi njihovo ishodište. U noći sa 13. na 14. decembar nastupit će maksimum njihove aktivnosti. Znatnije povećana aktivnost bit će i noć prije, odnosno noć poslije. Očekuje se da bismo u noći maksimuma, pred jutro, mogli posmatrati i do stotinjak meteora na sat, koje možemo vidjeti golim okom", rekao je za Klix.ba Muhamed Muminović iz Astronomskog društva Orion.

Astronomi smatraju da su Geminidi najmarkantniji meteorski potok u toku godine i da su bolji i od razvikanih Perzeida, koji se pojavljuju u augustu. Za posmatranje nisu potrebni nikakvi teleskopi. Važno je da nebo gledate u zoni gdje je svjetlosno zagađenje najmanje ili ga nema. Nije važno ni koji dio neba posmatrate, meteora će biti posvuda.

"Za ovaj potok je karakteristično i da obiluje sjajnim meteorima-bolidima, koji se poput vatrenih lopti pružaju preko neba i ostavljaju duge tragove koji sjaje i po desetak sekundi", dodaje naš sagovornik.

Geminidi potječu od dijelova materije koja je "otpala" od asteroida Faeton, koji se periodično približava Suncu čija toplota razara njegove vanjske slojeve koji se zbog male gravitacije raspršuju u svemirski prostor.

Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva će pojavu pratiti svojim web-kamerama koje su u probnom radu radi formiranja bosanskohercegovačke meteorske mreže, koja bi u narednim mjesecima trebala postati operativna.