BiH
239

U njemačkom Offenbachu održan Marš mira u znak sjećanja na Srebrenicu

Piše: N. J.
U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u njemačkom Offenbachu je u subotu, u organizaciji bošnjačkog džemata Firdeus, održan Marš mira, koji su podržali gradske vlasti i građani Offenbacha.

Maršu su se priključili gradonačelnik Offenbacha Peter Schefer, zatim konzul BiH u Frankfurtu Admir Atović, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Edin Atlagić, te brojni Bošnjaci i Nijemci iz okruga Frankfurt, Hanau, Wiesbaden, Mainz, Darmstadt...

Učesnici su pješačili pet kilometara te istakli transparente ukazujući na genocid i užasne zločine koji su se desili u našoj zemlji. Policija je osiguravala kolonu, a saobraćaj je bio blokiran na čitavoj dionici Marša.

Završni skup je, uz prigodan program, održan ispred Općine Offenbach na Aliceplatzu. Tu su se učesnicima Marša obratili gradonačelnik Offenbacha Schefer, konzul Atović, te imam džemata Firdeus Zehrudin Junuzović. Naveli su kako genocid u Srebrenici ne smije biti zaboravljen, te istakli da su u vrijeme trajanja dženaze u Potočarima za 175 žrtava genocida, u Beogradu veličani zločinci koji su odgovorni za ovaj genocid.

Na skupu je istaknut i poziv vlastima u BiH da hitno izglasaju zakon o kažnjavanju negiranja genocida, kao i da se hitno procesuiraju odgovorni za genocid.