BiH
0

U Neumu počela konferencija o saradnji BiH, Hrvatske i Crne Gore

FENA
Ministar vanjski poslova BiH Sven Alkalaj otvorio je danas u Neumu regionalnu konferenciju posvećenu saradnji na tromeđi BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Dvodnevnu konferenciju organiziraju Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Asocijacija multietničkih gradova jugoistočne Europe (PHILIA) Igmanska inicijativa i EastWest Institut.

U uvodnom izlaganju ministar Alkalaj kazao je kako je razvoj regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa jedan od najvećih prioriteta vanjske politike BiH.

"Pružamo podršku prekograničnoj saradnji i sprečavanju svih oblika konflikata među susjedima", kazao je ministar Alkalaj, te podsjetio na geografske i historijske sličnosti tri zemlje, kojima se stvaraju uvjeti za međusobno povezivanje i prekograničnu suradnju, koja je, kako je kazao ministar Alkalaj osnovni uvjet za gospodarsku saradnju.

"Ovom konferencijom u Neumu doprinosi se miru i stabilnosti u široj regiji Jugoistočne Europe što je vrlo važno u budućim euroatlanskim integracijama", istaknuo je ministar Alkalaj.

Na konferenciji prisustvuju i ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore Kolinda Grabar-Kitarović i Milan Roćen.

Očekuje se da na konferenciji ministri vanjskih poslova potpišu zajedničku izjavu koja bi bila politički okvir za daljnje djelovanje u rješavanju pitanja u oblasti upravljanja prirodnim resursima, ekologije, vatrogastva, odnosno zajedničkog djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, prometa, graničnih prijelaza, turizma i vodosnabdijevanja.

U radu konferencije sudjeluju i gradonačelnici općina u regionu, šefovi misija OESS-a u Sarajevu, Zagrebu i Podgorici, predstavnici EU-a, Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Europu, Razvojne banke Vijeća Europe, međunarodnih fondacija i drugih inicijativa.