BiH
0

U nekim općinama u RS-u epidemije varičela, šarlaha i hepatitisa A

FENA
Prijedor
Prijedor
U tri općine u Republici Srpskoj, Prijedoru, Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, prisutna je epidemija varičela, na prijedorskom području i šarlaha, a u Bijeljini hepatitisa A.

Varičele se javljaju tokom čitave godine u osjetljivoj populaciji, a naročito u zimskim mjesecima, a iz Instituta za zaštitu zdravlja RS-a se navodi da je razlog njihovog stalnog prisustva nepostojanje mjere specifične zaštite, odnosno vakcine.

Sredinom januara tri doma zdravlja su prijavila epidemije ove bolesti (Prijedor, Novi Grad i Kozarska Dubica).

Dom zdravlja Prijedor prijavio je i epidemiju šarlaha na području općine sa 14 registrovanih slučajeva, od kojih je devet oboljelih predškolskog, a pet školskog uzrasta.

U vrtiću „Radost“, gdje je registrovan najveći broj oboljelih, nadležna epidemiologinja je naložila raspuštanje dviju grupa djece na sedam dana gdje se šarlah pojavio.

Svi oboljeli su s lakšom kliničkom slikom i nije bilo težih slučajeva bolesti.

Na području grada Bijeljina registrovana je epidemija akutnog virusnog hepatitisa A.

Epidemija je počela 20.novembra 2012. godine i do sada ukupan broj prijavljenih je 24.

U epidemiji su oboljeli i djeca i odrasli. Najveći broj oboljelih je uzrasta 40 i više godina, i to sa područja grada (19 oboljelih, ili oko 79 posto)

Od ukupnog broja oboljelih, 16 je prošlo hospitaliziju u Opštoj bolnici Bijeljina, a četiri na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Banja Luka. Klinički tok oboljelih je bio povoljan bez težih komplikacija.

Dom zdravlja Bijeljina je preduzao odgovorajuće protivepidemijske mjere: prijava, izolacija liječenje oboljelih, epidemiološko ispitivanje, rano otkrivanje, dezinfekcija i pooštravanje provođenja mjera lične i kolektivne higijene u porodicama i kolektivima. Na osnovu provedenog epidemiološkog ispitivanja, pretpostavlja se da je put prijenosa u ovoj epidemiji kontaktni.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a navode da se epidemiološka situacija ocjenjuje uobičajenom za ovo doba godine te se precizira da je prijavljeno 16.260 oboljelih od akutne respiratorne infekcije (ARI) i 6.145 od infekcije slične gripi (ILI).