Mostar
0

U nedjelju svečano otvaranje džamije u Rabini

FENA
Salem ef. Dedović
Salem ef. Dedović
Pod pokroviteljstvom Medžlisa Islamske zajednice Mostar u nedjelju, 13. juna mještani džemata Rabina kod Mostara svečano će otvoriti novoizgrađenu džamiju u ovom mjestu, potvrđeno je iz tog medžlisa.

Na svečanosti otvaranja džamije bit će postavljen kamen temeljac spomen-obilježju stradalim civilima ovog sela.

"Primjer povratnika u Rabinu je inspirativan primjer kontinuiranog i savjesnog odnosa pojedinaca i skupina prema uzvišenim vrijednostima, prije svega, vjere, tradicije pa potom i opće humanih civilizacijskih standarda.

Ovo pregalaštvo i entuzijazam malobrojnih stanovnika Rabine jasna je poruka, ma koliko vremena bila teška i puna iskušenja da vrijednosti osnovnih ishodišta našeg identiteta ne mogu doći u pitanje. Stoga vjerujem da će se u nedjelju ovoj svečanosti pridružiti veliki broj vjernika iz Mostara i okoline", kazao je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović.

Naselje Rabina se nalazi u jugoistočnom dijelu Mostara. Početkom rata 1992.godine u ovom naselju je srušen stari mesdžid. Povratnici u ovo mjesto su, tokom obnove porušenih kuća, pokrenuli inicijativu da umjesto obnove mesdžida izgrade džamiju sa munarom na drugoj, pristupačnijoj lokaciji. Radovi na izgradnji džamije počeli su 2003.godine.