Protiv betoniranja
4

U nedjelju masovni protest u Banjoj Luci

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dvanaesti dan nezadovoljni Banjalučani mirno se okupljaju ispred nekada zelene površine u centru grada na kojoj je počela izgradnja velikog poslovnog objekta, a za sutra su najavili i "masovno" okupljanje.

Uz poznate parole protiv "betoniranja" ovog prostora ispred "Medicinske elektronike", te šetnje, nezadovoljni građani poručuju da će dolaziti na "zborno mjesto“ do daljnjeg i da od svojih zahtjeva neće odustati.

Gradske vlasti podsjećaju da čekaju dostavljanje dokumentacije o izgradnji spornog objekta, jer navode, ako je sve regularno nema razloga da se dokumentacija skriva.

Predsjednik Centra za životnu sredinu Miodrag Dakić kazao je da su nevladine ekološke organizacije zatražile i sastanak s gradonačelnikom Banje Luke Dragoljubom Davidovićem i da od svojih zahtjeva neće osutati, pa i ako svake večere bude sve manje građana na mirnim protestima koji traju već dvije sedmice.

"Pravna borba će sigurno biti nastavljena. Za to imamo dovoljno argumenata, a to je više od 6.000 potpisa građana koji daju podršku i 12 nevladinih organizacija koje su tražile hitan sastanak s gradonačelnikom Banje Luke Dragoljubom Davidovićem", potvrdio je Dakić u izjavi novinarima.

Iz banjalučke Administrativne službe ranije je saopćeno da zelena površina u centru grada, u čiju odbranu je stao jedan broj građana i ekoloških udruženja, nikada nije bila predviđena kao park, već za izgradnju stambeno-poslovnog objekta. Navode i da je prilikom prodaje tog zemljišta "apsolutno ispoštovana sva zakonska procedura".

Investitor gradnje ovog objekta na zelenoj gradskoj površini je firma "Grand trade" čiji je vlasnik banjalučki kontroverzni biznismen Mile Radišić, poznat iz afere "Medicinska elektronika", za koju je nepravosnažno oslobođen krivice za malverzaciju akcijama te firme koju je kupio za svega 180.000 maraka.