BiH
0

U nedjelju manifestacija ''Preživjeli smo'': Srebreničani nastavljaju borbu za BiH

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U sklopu obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici, kao i proboja preživjelih pripadnika 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH) iz Srebrenice na slobodnu teritoriju, u nedjelju 14. jula na platou Skenderije u Sarajevu bit će održana manifestacija pod nazivom ''Preživjeli smo'', izvještava novinar agencije Anadolija.

Na manifestaciji, na kojoj se očekuje više hiljada preživjelih Srebreničana i Podrinjaca, onih koji su preživjeli prvi genocid nakon Drugog svjetskog rata, ali i građana cijele BiH, okupit će se preživjeli veterani 28. divizije koja je, osim Srebrenice, pokrivala područje Bratunca, Zvornika, Vlasenice i Žepe.

"Okupit će se porodice šehida, ratnih-vojni invalidi i demobilizirani borci, kao i svi dobronamjerni ljudi s ciljem da podsjetimo i sebe i druge da smo preživjeli taj strašni genocid i da sada želimo da se značajnije uključimo u rješavanje svih životnih problema boračkih kategorija, ali i u nastavak borbe za cjelovitu, demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu", kazao je za agenciju Anadolija Amir Kulaglić, jedan od organizatora 18. godišnjice proboja pripadnika 28. divizije Armije RBiH.

Kulaglić je podsjetio da su 16. jula 1995. godine pripadnici 28. divizije Armije RBiH izvršili proboj iz duboke neprijateljske pozadine, što je po mnogim elementima jedinstven potez u historiji ratovanja. Pogotovo jer je Srebrenica bila u četverogodišnjoj izolaciji.

Veiz Šabić, nekadašnji komandant 283. brigade iz Pobuđa, koji je bio na čelu kolone koja se 16. jula probila iz opkoljene Srebrenice na slobodnu teritoriju BiH, dodaje kako Srebreničani žele poručiti da su preživjeli, da žive i da svi nisu ubijeni.

"Imamo našu uspješnu djecu, našeg Emira, Vedada, Fikreta... Želimo i da kažemo kako činimo sve da se genocid ne zaboravi i ne ponovi nikome. Nećemo stati u proganjanju onih koji su planirali i učestvovali u genocidu, jer želimo da pravda bude zadovoljena", govori Veiz Šabić.

Iza Sarajeva će u nedjelju biti odaslana posebna poruka.

''Pozivaju nas na pomirenje. Ne može biti pomirenja dok ne bude zadovoljena pravda i dok ima negiranja genocida. Mi ne možemo biti postrani i ponašati se kao da nas nije briga. Briga nas je'', dodao je on.

Programom je predviđen defile ratnih zastava 28. divizije Armije RBiH koje će simbolično nositi djeca šehida, ratnih-vojnih invalida i srebreničkih ''Zlatnih ljiljana'', nakon čega će se i postrojiti na platou Skenderije.

Defile ratnih zastava koje će nositi djeca Srebrenice, dodaje Veiz Šabić, nije prijetnja nikome, jer Srebreničani su, uprkos užasu koji su doživjeli, to potvrdili svojim ponašanjem.

"Iduće godine možda ovakav skup organiziramo i u Srebrenici. Vidjet ćemo", dodao je Šabić.

Na skupu će se obratiti ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar za boračka pitanja Federacije BiH Zukan Helez, te i načelnik Srebrenice i predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković.

Također, bit će održan umjetnički dio programa, a glumica Alena Džebo recitirat će pjesme Nihada Nine Ćatića, pjesnika i novinara koji je dan uoči pada Srebrenice očajnički tražio da se ovom gradu pomogne. Nihad Nino Ćatić je sin Hajre Ćatić iz Udruženja građana Žene Srebrenice.

Na platou Skenderije nastupit će i Hanka Paldum koja će pjevati pjesme posvećene Srebrenici i Žepi.