Svjetski dan bubrega
0

U nedjelju ispred Katedrale mjerenje tlaka

FENA
Udruženje nefrologa BiH i Donorska mreža KS-a organiziraju u nedjelju, 15. marta, ispred Katedrale u Sarajevu akciju u kojoj će građanima mjeriti krvni tlak, dijeliti materijal o važnosti prevencije bolesti bubrega te provesti anketu o tome da li su izloženi riziku nastanka bubrežne bolesti.

Ta akcija se provodi u okviru Svjetskog dana bubrega koji se obilježava 12. marta, a ove godine moto je "Održimo vrijednosti krvnog tlaka pod kontrolom".

Visoki krvni tlak može dovesti do oštećenja bubrega i biti glavni uzrok za nastanak hronične bubrežne bolesti i zato ga je važno redovno kontrolirati.

Šefica Odjela za hemodijalizu KCUS-a i predsjednica Donorske mreže KS-a doc.dr. Halima Resić kazala je Feni da se u BiH bilježi porast broja oboljelih od bolesti bubrega.

U 25 dijaliznih centara u BiH na dijalizi je oko 2.200 osoba. Na dijalizi u KS-u je 250 pacijenata, a dijalizni centri rade u četiri smjene.

Statistički podaci pokazuju da u svijetu oko bilion ljudi ima povišen krvni tlak, a više od 500 miliona ih ima hroničnu bubrežnu bolest.

Svjetski dan bubreg globalna je kampanja podizanja svijesti o važnosti bubrega i očuvanja njihovog zdravlja. Cilj je da se brže i agresivnijim intervencijama ljekara dovede do bolje kontrole visokog krvnog tlaka, a sve to da bi se ohrabrila i ministarstva zdravstva da više novca ulože u mjere prevencije.