BiH
190

U nedjelju besplatan obilazak sarajevskih kulturno-historijskih znamenitosti

FENA
Baščaršija (Foto: Klix.ba)
Baščaršija (Foto: Klix.ba)
Turistički vodič Danijela Mehić organizirat će u nedjelju besplatno razgledanje sarajevskih kulturno-historijskih spomenika za građane i posjetioce povodom obilježavanja Međunarodnog dana turističkih vodiča.

Svi zainteresirani mogu doći ispred turističke agencije "Sarajevo Discovery" u 13.30 sati, nakon čega će imati priliku obići mjesto atentata na Franca Ferdinanda, Latinski most, Carevu džamiju, Inat kuću, Vijećnicu, vizuelne atrakcije grada kao što su Žuta i Bijela tabija, Jajce kasarnu, Baščaršiju, Brusa- bezistan, Begovu džamiju, Medresu, Jevrejsku četvrt, Katedralu srca Isusova te Sabornu pravoslavnu crkvu.

Također Mehić će u ponedjeljak organizirati i turu za učenike Srednje ugostiteljsko turističke škole da praktično pokaže rad turističkog vodiča, zanimanje za koje se učenici ove škole obrazuju.

Mehić je u razgovoru za Fenu objasnila kako se postaje turistički vodič, kakav je to posao, ali i navela probleme koje imaju u radu.

Istakla je da u sarajevskom kantonu ima 26 licenciranih turističkih vodiča te da svi zainteresirani trebaju položiti ispit u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, registrirati se u općini te preuzeti iskaznice, što je navela i kao problem, jer je ova oblast u nadležnosti i kantonalnih i federalnih institucija.

"Posao turističkog vodiča je idealan spoj poslovnih aktivnosti i užitka. Jako je zanimljiv, dinamičan, osoba mora da poznaje najmanje jedan svjetski jezik, da ima izražene vještine komunikacije, da bude izuzetno snalažljiva i obrazovana, jer je ovo posao koji zahtijeva stalno usavršavanje u skladu s potrebama gostiju", pojasnila je.

Kao veliki problem, navela je i rad nelegalnih vodiča te da licencirani vodiči nisu u mogućnosti da samostalno riješiti ovaj problem. Podsjetila je da su poslanici u Skupštini KS-a nedavno razmatrali izmjene Zakona u turizmu, ali da se još ništa ne može riješiti bez federalnog nivoa.

"Postoje velika obećanja, ali vrijeme ističe, jer ubrzo počinje nova turistička sezona i vjerovatno ćemo se opet suočiti s istim problemima kao i prethodnih godina", kazala je Mehić.

Kao rješenje problema navela je mogućnost da info-centri daju informacije o licenciranim vodičima te poznavanje njihovih jezika, te dodala da je info-centar nikada nije kontaktirao, iako je registrirana od 2013. godine.

Smatra da im turističke zajednice mogu pomoći postavljenjem podataka na internetu, jer svi stranci traže podatke online.

Kao problem Mehić je navela i rad Udruženja turističkih vodiča, koje većina onih koji se bave ovim poslom nije podržala, tako da se njihove aktivnosti svode na individualne napore pojedinca.

"Ministarstvo okoliša i turizma FBiH nam može puno pomoći u našem predstavljanju, između ostalog donošenjem zakonskih propisa kojim bi se efikasnije kažnjavao nelegalan rad", naglasila je.

Budući da grad Sarajevo svakom posjetitelju ima mnogo toga ponuditi, Mehić kaže da ih oduševljava način na koji su Sarajlije neposredne, otvorene, gostoljubive, ali da ih bez daha ostavljaju i priroda, historija, tradicija te gastronomska ponuda.