Inicijativa SDU BiH
3

U nastavne programe uvesti "zakletvu na vjernost zastavi BiH"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Uvođenje teksta "zakletve na vjernost zastavi Bosne i Hercegovine" u nastavne planove i programe, počev od drugog razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, inicirat će Socijaldemokratska unija (SDU) BiH, najavili su danas članovi omladinske organizacije te stranke na pres-konferenciji u Sarajevu.

"Zaklinjem se na vjernost zastavi Bosne i Hercegovine, simbolu naše države, čuvaru našeg ustava, naše jednakosti, slobode i pravde koju ona predstavlja", tekst je koji bi mladi članovi SDU-a BiH željeli vidjeti u budućim nastavnim planovima i programima osnovnih škola.

Inicijativu će uputiti Skupštini KS, želeći da za početak zaživi u ovom pa zatim i u ostalim kantonima u Federaciji BiH.

Mladi članovi SDU-a založili su se i za ukidanje prakse "dvije škole pod jednim krovom" jer je smatraju segregacijskom pojavom koja još opstaje čak u 34 obrazovne institucije u nekim kantonima Federacije BiH i pored toga što je suprotna zakonima, sudskim presudama i evropskim opredjeljenjima.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Mladi članovi SDU-a smatraju i da izbor rektora na visokoškolskim institucijama treba otkloniti od političkog upliva.

Navedene mjere u cilju su depolitizacije obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, na šta mladi članovi SDU-a posebnu skreću pažnju, zalažući se i za integraciju obrazovnog sistema u zemlji po modelu u Distriktu Brčko, što sve treba da rezultira integrativnim procesima u državi.

Zalažu se i za sankcije onima koji opstruiraju depolitizaciju i integraciju sistema obrazovanja, rečeno je na pres-konferenciji.