BiH
5

U nastavku suđenja Huseinu Bosniću svjedok optužbe govorio o odlasku u Siriju

FENA
Husein Bosnić
Husein Bosnić
Otvaranjem dokaznog postupka, odnosno ispitivanjem prvog svjedoka optužbe danas je u Sudu Bosne i Hercegovine održan nastavak suđenja Huseinu Bosniću Bilalu (1972.) iz Bužima, optuženom za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe.

Na upite tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare i odbrane, advokata Adila Loze, odgovarao je svjedok Sedin Huseinović koji je u dva navrata išao u Siriju da, kako je naveo, pomaže tamošnjem narodu.

Prvi put je otišao 2012. godine i zadržao se oko dva mjeseca, poslije godinu dana boravka u BiH ponovo je otišao sa suprugom i htio je, kako je kazao, ostati za stalno jer je čuo od bh. državljanina koji su boravili u Siriji da je situacija stabilna, da žene, djeca i muškarci uživaju jednaka prava, da nema alkohola, kladionica i drugih po islamu zabranjenih stvari.

To mu je bio motiv ta odlazak drugi put, međutim, istakao je, obećanu situaciju nije zatekao te se odlučio vratiti nazad u BiH.

Na upite je li prošao vojnu obuku i je li bio naoružan kazao je da nije prošao nikakvu obuku, a da nisu ni druge osobe iz BiH koje su bile tamo ili su otišle zajedno s njim. Sjetio se 24 osobe koje su boravile u Siriji od kojih je šest poginulo, a četiri je on, zajedno sa stanovništvom iz pokrajine u kojoj je boravio, ukopao.

Prilikom drugog dvomjesečnog boravka dužio je oružje, ali nije išao u akcije, nego je čuvao magacine, a u BiH se odlučio vratiti nakon napada Slobodne sirijske vojske (FSA) na bazu u kojoj je i on boravio, zajedno sa svojom suprugom.

"Vidio sam da situacija nije onakva kakvom su je predstavljali i ja sam odlučio da se vratim kući, međutim sve granice su bile blokirane i to nije bilo moguće. Zamolio sam Bajru Ikanovića da mi pomogne i on me odvezao do mjesta odakle sam mogao preći na tursku teritoriju odakle sam otišao u Istanbul, pa u Sarajevo", naveo je Huseinović.

Dodao je da je taj prelazak bio ilegalan, baš kao i prvi put, te da je samo prilikom drugog dolaska evidentiran kao izbjeglica.

Za vrijeme boravka u Siriji nije dobijao novčanu naknadu jer je, kako je pojasnio, za to potreban boravak od šest mjeseci. Tokom boravka dobijao je pakete s hranom.

Odlazak je oba puta sam finansirao od ušteđevine i od prodaje privatnog automobila.

Tokom ispitivanja je kazao da nije u srodstvu s optuženim Bosnićem i da ga je vidio dva puta u mesdžidu kod sarajevskog aerodroma gdje je nekoliko puta klanjao džumu-namaz.

U taj mesdžid je dolazio, naveo je, kada je imao vremena. Naglasio je da nijednom, kada je on bio, nisu spominjani odlasci u Siriju.

Huseinović je tokom drugog boravka bio pripadnik jedinice muhadžiri i ensarije na čijem čelu je bio Čečen. U toj jedinici je bilo oko 20 bh. državljanina. Jedinica je, kako je naveo Huseinović, imala program, ali su pripadnici bili slabo naoružani.

"Pola nas je imalo kalašnjikove i neke puške slične onima M-48. Sada ne znam kakva je situacija, ne znam da li su naoružani i ko je pripadnik. Tada smo bili na strani onih koje su Šije ubijale", naveo je.

Nastavak suđenja, kada će biti ispitana dva svjedoka, zakazan je za srijedu 25. februara.

Optužnicom, koja je pročitana na ročištu 11. februara, Bosnić se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u BiH, organizirane van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, a radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno i javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

On je, kako se u optužnici navodi, javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem Youtube kanala, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke radi podsticanja pripadnika te zajednice da postanu pripadnici terorističke grupe IDIL.

Bosnić je uhapšen u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask", a na ročištu pred sudijom za prethodno saslušanje 26. januara izjasnio se da nije kriv po optužbama za koje se tereti.