BiH
77

U nastavku akcije "Blok" pored Damira Hadžića uhapšen i Kasim Zulum

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku akcije "Blok", koja se sprovodi po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, danas je pored Damira Hadžića uhapšen i sudski vještak građevinske struke Kasim Zulum, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Zulum je bio vještak građevinske struke u postupku utvrđivanja cijene zemljišta koje je Općina Novi Grad, u vrijeme kada je načelnik bio Damir Hadžić, izuzela pa nakon tužbe Esedu Radeljašu isplatila skoro milion i 33 hiljade KM. Zulum se tereti da je počinio krivično djelo zloupotrebe procjene kao vještak.

Radeljaš je u Službi za imovinskopravne i geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Novi Grad sa općinskim pravobraniocem Nedžadom Kapetanovićem dogovarao visinu naknade za zemljište koje mu je Općina u sarajevskom naselju Nedžarići oduzela, nakon čega Radeljaš podnosi tužbu.

Jedna rasprava je propala, ali je zato na drugoj raspravi od 16. februara 2010. godine Radeljaš dobio to što je tražio.

Radeljaš je odbio prvu ponudu općinskog pravobranioca Nedžada Kapetanovića da mu se za kvadratni metar isplati po 250 KM, da bi pravobranilac tražio da se izvrši vještačenje ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke, na šta je Radeljaš pristao.

Sedam dana kasnije sudski vještak Kasim Zulum dostavio je svoj nalaz koji je prihvatio općinski pravobranilac i po tom nalazu Radeljašu za 2.067 kvadratnih metara isplatio naknadu od 1.033.500 KM.