Svjetski dan Roma
0

U našoj zemlji zaposleno je tek oko 150 Roma

SRNA
U BiH je do sada, prema odobrenim programima za zapošljavanje Roma koje provode zavodi za zapošljavanje Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, zaposlen 151 pripadnik romske manjinske zajednice u BiH, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ovo ministarstvo čestitalo je danas svim Romima u BiH i svijetu 8. april - Svjetski dan Roma, ističući da se BiH opredijelila da unaprijedi položaj romske populacije i da pomogne njihovo brže uključivanje u društvo još usvajanjem Strategije za rješavanje problema Roma 2005. godine i Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma i ostalih nacionalnih manjina 2004. godine.

U saopštenju iz Ministarstva navodi se da su na njihovu inicijativu prošle godine prvi put u državnom budžetu izdvojena tri miliona KM za rješavanje problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

"Isti iznos planiran je u budžetu za 2010. godinu, a u toku je i implementacija budžetskih sredstava iz 2009. godine iz kojih će biti izgrađeno ili sanirano oko 210 kuća u 17 opština na teritoriji cijele BiH", ističe se u saopštenju.

U Ministarstvu navode da je krajem prošle godine u cjelini proveden proces evidentiranja romskih potreba, te da je evidentirano 4 318 porodica kojima je potrebna pomoć u rješavanju problema stanovanja, zapošljavanja, obrazovanja ili zdravstvene zaštite.

Švedska agencija za razvoj (SIDA) je na osnovu transparentnosti procesa i metodologije koju je sačinilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, izdvojila dodatnih dva miliona KM za stambeno zbrinjavanje Roma, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pozvalo je sve lokalne vlasti, romske i međunarodne organizacije da zajedno, kao i do sada, rade na ostvarivanju ovih ciljeva.