Usvojen Prijedlog zakona
0

U naseljenim mjestima ograničenje brzine 50 km/h

SRNA
Podaci MUP-a KS
Podaci MUP-a KS
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim se smanjuje broj kaznenih bodova potrebnih za sankcionisanje vozača koji učestvuju u saobraćaju.

Zakonskim izmjenama propisuje se takođe ograničenje brzine kretanja vozila u naseljenim mjestima sa 60 na 50 kilometara na sat u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, uvode se školske saobraćajne patrole, a u skladu sa zakonodavstvom EU uvodi se sistem revizije i provjere bezbjednosti puteva.

S obzirom da ovaj zakon nije usvojen u identičnom tekstu u Predstavničkom domu formirana je komisija koja će usaglasiti tekst zakona.

Delegati su u drugom čitanju usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o klasifikaciji djelatnosti u BiH koji se odnosi na pripremne aktivnosti u vezi sa popisom stanovništva i domaćinstava u BiH, i usklađuje sa Uredbom Komisije EU o statističkoj klasifikaciji privrednih djelatnosti u EU.

Dom naroda usvojio je danas i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu BiH, i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH kojima se propisuje da se prilikom emitovanja programa BHRT-a, i prilikom zapošljavanja na BHRT-u i Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH mora obezbijediti ravnopravnost polova.

U drugom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama,  kojim se Savjet ministara i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) obavezuju da moraju preduzeti sve mjere kako bi se obezbijedila ravnopravnost polova u BiH, te da se ta ravnopravnost mora obezbijediti prilikom zapošljavanja u RAK-u i kod imenovanja njegovog rukovodstva.