Fikret Musić
0

" U naredna tri mjeseca moguć rebalans budžeta"

FENA
Fikret Musić
Fikret Musić
Nakon što su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili budžet za 2011. godinu u iznosu od 716.500.000 KM, premijer KS-a Fikret Musić kazao je novinarima da se može desiti, da u naredna tri mjeseca bude jedan, dva ili tri rebalansa budžeta, a sve će se znati kada se analizira prihodovna strana u narednih mjesec dana.

"Nikakva odluka skupštine ne treba nas obavezivati da donesemo rebalans, on se kao obaveza sam po sebi nameće, a posebno zato što prihodi i rashodi moraju uvijek biti uravnoteženi", pojašnjava Musić.

Zahvalio je svim sudionicima u javnoj raspravi o Nacrtu budžeta koji su ukazali na ono šta je potrebno uraditi.

Naglasio je da je više puta rečeno da mnogi nisu zadovoljni ovakvim budžetom, ali "ovo je maksimum koji je vlada mogla ponuditi prema skupštini".

Najavio da će današnja rasprava među zastupnicima, kao i prijedlozi pristigli u javnoj raspravi, pomoći da budžet za 2012. godinu bude donesen na vrijeme i to prije kraja 2011. godine.

Ministar finansija KS Muhamed Kozadra naglasio je da je većina stavki ostala približno ista kao u nacrtu koji je bio za oko 1,6 miliona KM manji u odnosu na usvojeni budžet.

Dodao je da je karakter ovog budžeta stabilizirajući, razvojni i socijalni, te da je on u skladu s prihodima u protekle dvije godine.

Budžet je usvojen na dan kada ističe Odluka o privremenom finansiranju budžetskih kantonalnih institucija.